Podnikatelé provozující pohostinství mají v plánu v příštím roce zvyšovat ceny. Podle nich je bude plánovaná evidence tržeb stát nemalé peníze, které musí nutně promítnout i do svých cen. Podle ministra financí Babiše však náklady na zavedení evidence nebudou ani zdaleka tak vysoké, ale spíše zanedbatelné. Do státní kasy by díky efektivnějšímu výběru daní mohlo přitéct o 10 miliard ročně více. Babišova náměstkyně Hornochová se k plánovanému zdražení vyjádřila tak, že ve skutečnosti budou provozovatelé restaurací zdražovat kvůli dosud nepřiznávaným tržbám.
Od příštího roku se v restauraci najíme zase o něco dráž. Podle výzkumu Hospodářských novin odpověděla více než třetina dotazovaných z celkového počtu 150 restauratérů, že chtějí ceny zvyšovat a nejčastěji o dvacet procent. Své úmysly zdůvodňují novou povinností zavádět elektronickou evidenci tržeb. Ta ovšem ještě není ani schválená. Pokud by se jí vládě podařilo prosadit, mohla by začít fungovat nejdříve po letních prázdninách. Evidence tržeb má za úkol bojovat s daňovými úniky. Systém by měl fungovat tak, že než obdrží zákazník účtenku, dostane digitální razítko od serveru Finanční správy. Podle majitelů restaurací se jim kvůli této změně hodně zvýší náklady. Jen pořízení bude prý stát přes 40 tisíc, plus ostatní běžné výdaje, které jsou s provozem spojené. Podle ministra Andreje Babiše to však není tak úplně pravda. Nejmenší podnikatelé by mělo pořízení vyjít maximálně na několik tisíc korun a navíc jsou tyto výdaje odečitatelné z daní, či je možné využít jednorázovou paušální slevu pět tisíc korun.
Více peněz do státní kasy
Tato sleva je užitečná zejména pro menší provozovatele, protože ti větší už většinou potřebné vybavení mají a jediné, co se u nich změní je odesílání dat o tržbách. Na to opět reagují provozovatelé tím, že samotná servírka pak nemusí stíhat obsluhu a budou muset najmout další sílu.
Stejný názor jako ministr má i jeho náměstkyně Simona Hornochová, která celý systém připravila. Podle ní jsou pravým důvodem pro zvyšování cen dosud nepřiznávané tržby. Některým provozovatelům může ovšem vzrůst zisk i bez zdražení, a to zejména těm poctivým, kteří byli neférovou konkurencí tlačeni až na hranici svého fungování. S evidencí tržeb se bude snižovat DPH z 21 na 15 procent. Novela zákona je připravená a čeká již jen na souhlas sněmovny. Od zavedení evidence tržeb a více kontrol si ministerstvo slibuje lepší a efektivnější výběr daní. Do stání kasy by mělo přistát o 10 miliard víc než doposud. Náměstkyně ministra, která v této funkci končí, ovšem doufá, že se bude jednat o částku vyšší, a to až dvakrát. Stejně jako ministr financí i ona věří, že v pohostinství proteče mnoho miliard, které jsou nepřiznané a tudíž nezdaněné. To naznačili i někteří restauratéři, kteří vypověděli, že se snaží uspořit různě. Jsou tací, kteří dokáží nezdanit i 60 procent svých příjmů. Podle nich je k tomu stát v podstatě nutí, protože je odvodů tolik, že na ně nedokáží vydělat.
Podle odborníků by však ani zvýšení cen v příštím roce nemuselo nutně znamenat pokles návštěvnosti restauračních zařízení. Pomůže k tomu zejména očekávaný ekonomický růst. Zavadění evidence tržeb tedy přichází v ideální dobu, protože domácnosti více utrácejí. Lidé ekonomice více věří a tím pádem i více utrácejí. Stejně to vidí i někteří provozovatelé restaurací. Kde mají z očekávaných vyšších nákladů starosti, jsou restaurace na venkově. Tam, kde jsou malá města, kde je počet zákazníků omezený počtem obyvatel, ponesou veškeré nové náklady sami provozovatelé a ne zákazník. To by podle nich mohlo vést i k propouštění stávajících zaměstnanců.