DomůZprávyZlato se zvedá ode dna

Zlato se zvedá ode dna

Publikováno

Ještě ani nebyl oficiálně prezidentem a už se mu nelíbil příliš silný dolar. Hned vzápětí také dolar oslabil. Další kroky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nejsou úplně jasné, a proto se investoři opět navracejí ke zlaté jistotě. Po velkých ztrátách se zlato odrazilo ode dna a daří se i brazilským fondům.

Investoři znovu spoléhají na zlatou jistotu.
Investoři znovu spoléhají na zlatou jistotu.

Již sedm měsíců v řadě si připisují zisky akciové podílové fondy. Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů se v lednu zvedl o 0,91 % na 1104,6 bodu. Meziročně se podílové fondy zvedly o 23,58 %.

Podílové fondy, které se zaměřují na těžaře zlata, jsou na tom po roce opět lépe. Svůj podíl na tom určitě mají i nejisté aktivity nového amerického prezidenta. Za poslední týdny posílilo zlato asi o 6 %. Na první místo mezi akciovými podílovými fondy se v minulém měsíci vyšplhal fond Amundi Funds Equity Global Gold Mines USD se zhodnocením o více než 20 %. Za ním je fond Franklin Gold and Precios Metals Fund USD se zhodnocením 19,64 %.

Dobře si vedly i fondy zaměřené na brazilské akcie a Latinskou Ameriku. Mezi ty nejlepší se dostal například fond HSBC GIF Brazil Equity A USD se zhodnocením 15,18 %. Naopak mezi nejztrátovější akciové podílové fondy patří Parvest Equity Turkey se ztrátou 4,65 % a za ním je fond ESPA Stock Istanbul s 4,1 %. Ztráty v Turecku jsou výrazně ovlivněné hlavně novoročním atentátem v istanbulském klubu. Navíc Turecko a Rusko minulý týden společně zahájily první společnou leteckou operaci proti Islámskému státu v Sýrii. V Turecku kvůli zvyšujícímu se napětí nebude lehká situace ani v dalších měsících.

Ztráty v minulém měsíci postihly i fondy se zaměřením na Severní Ameriku – NN US High Dividend, Pioneer Funds – North American Basic Value i Parvest Equity USA Value. Mezi ztrátové patřil i fond zaměřený na japonské akcie HSBC GIF Japanese Equity A JPY.

Jaký je výhled do dalších týdnů?

Donald Trump začal úřadovat ihned po nástupu do funkce. Okamžitě zrušil program všeobecného zdravotního pojištění (tzv. Obamacare). V pondělí podepsal odstoupení Spojených států od dohody o Transpacifickém partnerství. Co bude následovat, se zatím nedá příliš odhadnout. Investoři jsou každopádně ve střehu a čekají, co Donald Trump vymyslí, až se pořádně zabydlí v Bílém domě.

Zajímavý bude i vývoj dohody členů i nečlenů kartelů OPEC o omezení těžby ropy. I přesto, že produkce klesla z plánovaných 1,8 milionu barelů denně o 1,5 milionu barelů denně, ceny této komodity spíše stagnují, protože je brzdí těžaři ze Spojených států.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností