DomůZprávyOděvní společnost Steilmann je v platební neschopnosti

Oděvní společnost Steilmann je v platební neschopnosti

Publikováno

Německé společnosti Steilmann klesly akcie o devadesát procent hodnoty. Protože jednání o vylepšení situace společnosti se nesetkala s úspěchem, rozhodlo představenstvo o vyhlášení platební neschopnosti. Po celém světě má podnik 8300 zaměstnanců a působí i v České republice.

Společnost Steilmann se dostala do platební neschopnosti.
Společnost Steilmann se dostala do platební neschopnosti.

Ve čtvrtek velmi výrazně spadly akcie německé oděvní společnosti Steilmann. Odepisovaly kolem 90 procent své hodnoty. Akcie reagovaly na oznámení, že společnost vyhlásila platební neschopnost. Nejvyšší vedení sdělilo ve středu večer, že s ohledem na současný vývoj a situaci v podniku dospěli k závěru, že společnost je nelikvidní. Jednání o ozdravení byla neúspěšná. V reakci na tuto skutečnost rozhodlo představenstvo o tom, že bude požádáno o vyhlášení platební neschopnosti.

Společnost Steilmann vstoupila na burzu teprve v listopadu loňského roku, ale od samého začátku se akciím firmy nedařilo. Firma chtěla nejdříve na burze nabídnout 19,5 milionu akcií. Nakonec svůj plán nerealizovala a nabídla pouze 2,5 milionu akcií a cenu stanovila až na tom nejnižším stupni plánovaného rozpětí. Původně očekávala z tohoto kroku příjem v hodnotě 100 milionů eur (2,7 miliardy korun). Skutečný zisk byl ale jen devět milionů. Kvůli špatným prodejům vlivem nezvykle teplého zimního počasí zhoršila firma výhled vývoje tržeb a zisku v prosinci. Podnik působí po celém světě a zaměstnává 8300 zaměstnanců a působí i v Česku.

Steilmann má podíl i v oděvní značce Adler. Ta podle svého vyjádření ovšem žádné potíže nemá a platební neschopnost Steilmannu nemá na její obchody žádný vliv. Adler vlastní více než 170 obchodů s oblečením, zejména v Německu. Zaměstnává asi 4000 lidí.

Firma již problémy měla

Společnost Steilmann založil v roce 1958 Klasu Steilmann. Ve finančních problémech se neocitla poprvé. Potíže měla již před deseti lety, kdy jejímu krachu zabránil italský investor Miro Radici. Ten firmu v roce 2006 převzal. Společnost Steilmann se zaměřuje především na osoby věkové skupiny nad 45 let. Mimo zmíněných značek Steilmann a Adler vlastní i značky Apanage a Kapalua, a také módní domy Boecker.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností