DomůZprávyČeská spořitelna se zbavuje nemovitostí

Česká spořitelna se zbavuje nemovitostí

Publikováno

Česká spořitelna začala postupně rozprodávat své reality z realitního fondu CPDP a s ním spojeného Czech and Slovak Property Fund. Prodávat se tak budou např. Galerie Myšák, sídlo Bankovního institutu ve Stodůlkách či centrum s kancelářemi v Nových Butovicích. Podle deníku E15 se jedná o transakce nejméně za miliardu korun. Naposledy takto CPDP prodala Obchodní centrum Oázu v Kladně.

Kancelářské centrum Nové Butovice
Kancelářské centrum Nové Butovice

Současně s prodejem se také bude jednat o ukončení více než desetileté existence obou zmíněných fondů. Česká spořitelna počítá ohledně fondu CEE Property Development Portfolio 2 s postupnými divesticemi všech projektů a poté s likvidací tohoto fondu. To se týká i Czech and Slovak Property Fund.

Prodává se již delší dobu

CPDP nabízí své nemovitosti k prodeji již delší dobu. Poslední prodanou nemovitostí bylo obchodní centrum Oáza Kladno, které koupil před nedávnem privátní čínský investor. V portfoliu CPDP jsou i další zajímavé nemovitosti a podle mnohým odborníků i velmi atraktivní pro investory. Navíc je ideální i doba na prodej. Banky jsou ochotné na takovéto transakce půjčovat a na trhu je celá řada investorů, a to jak domácích, tak i zahraničních.

Zajímavou investicí může být Galerie Myšák, víceúčelové centrum ve Vodičkově ulici poblíž Václavského náměstí. Celý objekt není ve vlastnictví fondu, ale prostřednictvím Galerie Myšák si v ní drží lukrativní kancelářské plochy. Jeho podíl ve společenství vlastníků je 68 %. Dalšími vlastníky jsou např. náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek, podnikatel Luděk Sekyra či Fidelis Schlée. Co se týče hodnoty, dostanou fondy nejvíce peněz za administrativní centrum v Nových Butovicích. Komplex má celkem 33 tisíc metrů čtverečních plochy k pronajmutí.

Fond CPDP sehrál důležitou roli při záchraně luxusního projektu Central Park Praha na Žižkově. Při finanční krizi začal mít původní vlastník potíže se splácením úvěrů. Česká spořitelna pak projekt za čtyři miliardy korun v roce 2009 převzala a umístila ho ve zmíněném fondu. Problém se nakonec podařilo uspokojivě vyřešit až s pomocí slev, bohužel stále ještě není zcela vyprodaný.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností