DomůZprávyCentrální banka znovu intervenovala proti koruně

Centrální banka znovu intervenovala proti koruně

Publikováno

Česká národní banka v dubnu opět intervenovala proti posilující koruně za takřka 11 miliard korun. V květnu to bylo podle odhadů mezi 10 až 15 miliard korun. Zavedení záporných sazeb tak zatím nehrozí, ovšem v dalších měsících bude muset ČNB kvůli zvyšujícímu se přebytku zahraničního obchodu oslabovat českou měnu ještě výrazněji.

Intervence ČNB stále pokračují. Končit by měly v polovině roku 2017.
Intervence ČNB stále pokračují. Končit by měly v polovině roku 2017.

Strach ze záporných sazeb je nyní odložen na neurčito. Podle zveřejněné výše intervencí v dubnu je jasné, že centrální banka není tlačena natolik, aby k tomuto opatření musela sáhnout. Na tom se shodli i analytici. Podle údajů o devizových obchodech v dubnu intervenovala banka proti koruně cca 11 miliardami korun. O měsíc později pak podle odhadů hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera dalšími 10 až 15 miliardami a odhady ING hovoří o tom, že banka by začala zvažovat záporné sazby jen v případě, kdy by intervence přesáhly po několik měsíců objem 50 miliard korun.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka lze nová čísla z ČNB hodnotit z pohledů aktivit centrální banky jako neutrální. I když čas od času se objeví nějaké spekulace o možném zavedení záporných úrokových sazeb, přiměla by banku k tomuto kroku pouze větší potřeba intervenovat než nynějších několik set milionů. S intervencemi začala centrální banka v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a nepustit kurz nad hranici 27 korun za euro. Od té doby až do konce dubna 2016 intervenovala v objemu asi 530 miliard korun. Objem aktivních intervencí ČNB je letos zatím spíše nižší než se očekávalo, upozornil hlavní ekonom Roklenu Lukáš Kovanda. Dle jeho vyjádření lze vhledem k dobré kondici české ekonomiky a značným přebytkům zahraničního obchodu, který by dokonce mohl být rekordní, reálně očekávat, že tlak na zhodnocení koruny se bude zvyšovat a centrální banka bude muset aktivněji udržovat kurz koruny pod 27 korunami za euro v nadcházejících měsících.

V dubnu skončil zahraniční obchod přebytkem 23,6 miliardy korun a meziročně byl o 9,3 miliardy vyšší.

V listopadu 2013, kdy byly intervence zahájeny, nakoupila hlavní banka eura asi za 200 miliard korun. Další zásah přišel loni v červenci nákupem více než miliardy eur za cca 28 miliard korun. Dále v srpnu nakoupila eura asi za 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. V říjnu banka intervence neprováděla, v listopadu byly přibližně za 10 miliard korun, v prosinci za 42 miliard korun, v lednu za více než 58 miliard korun a v únoru asi za 42 korun. V březnu opět centrální banka na devizovém trhu nezasahovala.

K ukončení intervencí uvedla bankovní rada ČNB na počátku května, že pravděpodobný termín vidí na polovinu roku 2017. I nová prognóza počítá s koncem intervencí v polovině roku 2017, zatímco předtím se uváděl konec roku 2016.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností