DomůZprávyPrvní pojišťovna končí s kritizovaným životním pojištěním

První pojišťovna končí s kritizovaným životním pojištěním

Publikováno

Allianz jako první pojišťovna přestane nabízet rizikové životní pojištění. Ostatní pojišťovny zatím změny nechystají a nechávají tento produkt v nabídce. I tak se trh ale mění a klienti dávají více peněz na různá životní rizika.

Nabídka investičního životního pojištění přestala pro společnost Allianz být atraktivním produktem.
Nabídka investičního životního pojištění přestala pro společnost Allianz být atraktivním produktem.

Pojišťovna Allianz je třetí největší v tuzemsku. Po zralém uvážení již dále nebude nabízet kritizované investiční životní pojištění, které v posledních letech přineslo mnoha lidem velké rozčarování a množství předčasně ukončených smluv. V loňském roce dokonce vedlo k velké hádce mezi ministrem financí Andrejem Babišem a poslancem Ladislavem Šinclem (ČSSD) o způsobu jeho omezení.

Generální ředitel Allianz pojišťovny Jakub Strnad prohlásil, že nabídka tohoto pojištění bude ukončena od 1. prosince. Klienti si budou dále moci sjednat pouze rizikové životní pojištění. Podle šéfa pojišťovny by bylo nyní neetické, kdyby společnost klientům slibovala kladný výnos při vědomí nutných nákladů na získání nové smlouvy a problémům vůbec na trhu něco vydělat. V současné době již podle něj, nedává nabídka investičního životního pojištění smysl.

Allianz je první pojišťovna, která se rozhodla prodej tohoto produktu úplně ukončit. Ten byl často nepoctivými prodejci v minulých letech využíván k výdělkům na úkor klientů díky tzv. přetáčení smluv. Prodejci přesvědčili klienta, aby po dvou letech ukončili starou smlouvu a uzavřeli novou. Tím si zajistili tučnou provizi, ale klient přišel o peníze, které přes pojištění investoval.

Od 1. prosince budou muset nově pojišťovny při předčasném ukončení investičního životního pojištění část provize klientům vracet. Je to ta část, kterou získali poradci. Tím by se do budoucna mělo zamezit situacím, kdy klient vypoví smlouvu, ale peníze žádné zpět nedostane.

Zájem o životní pojištění klesá

Loni Češi zaplatili na životním pojištění meziročně 44,5 miliardy korun, což je o 3,6 procenta méně. Na pojistky proti smrti poslali 2,5 miliardy korun, což je naopak růst o 2,6 procenta.

Ostatní významné pojišťovny zatím uvedly, že v prodeji investičního pojištění budou zatím pokračovat. Mluví o tom, že chtějí posílit postavení klienta, aby si mohl nastavit poměr peněz na investice a pojištění. Podobné služby u pojistky nedávno spustila pojišťovna Kooperativa. Její mluvčí Milan Káňa prohlásil, že budoucnost vidí firma především v rizikovém životním pojištění, ale investiční životní pojištění zatím budou dále nabízet. Do rizikové složky u nových smluv ovšem podle něj vkládají klienti více než polovinu pojistného, před pěti lety to bylo mnohem méně. Trend potvrzuje i Česká pojišťovna, která je největší na trhu. Nyní posílají její klienti na ochranu rizik okolo 80 procent pravidelně placeného pojistného.

Odborníci z Allianz jsou přesvědčeni o tom, že udělali krok, ke kterému postupně dojde celý trh.

Karel Veselý, ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví Deloittu ČR řekl, že hlavním důvodem je nová regulace provizí, kvůli které již není investiční životní pojištění pro některé prodejce tak atraktivní. Zájem klientů rapidně klesá. Mnoho Čechů má s tímto produktem negativní zkušenost, a tak klesá celkový trh životního pojištění. Tržby pojišťoven pro případ smrti se ale zvyšují. V loňském roce na ně šlo o půl miliardy korun více než před pěti lety.

Kvůli změnám zájmů klientů dochází i k aktualizaci nabídek pojišťoven. Více nabízejí klientům podílové fondy. To vítají i poradenské společnosti, protože nepodléhají regulaci provizí, jako je tomu u investiční životní pojistky.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností