DomůZprávyDíky zvýšenému zájmu o nemovitosti zvyšuje Ikea zisky

Díky zvýšenému zájmu o nemovitosti zvyšuje Ikea zisky

Publikováno

Společnost Ikea těží ze stále se zvyšujícího zájmu českých občanů o nové nemovitosti. Díky nízkým úrokovým sazbám u hypoték, lidé více nakupují nové byty či domy a potřebují vybavení. Zisk společnosti Ikea zvýšil meziročně o 63 procent na 599 milionů korun po zdanění. Česko patří mezi nejrychleji rostoucí trhy, kde řetězec působí. Nejvýrazněji vzrostl obrat v obchodním domě v Ostravě, což je překvapení i pro samotné představitele obchodu. Ikea plánuje spuštění svého eshopu asi za dva a půl roku.

Díky zvýšenému zájmu o nábytek si připsala společnost Ikea rekordní tržby.
Díky zvýšenému zájmu o nábytek si připsala společnost Ikea rekordní tržby.

Společnost Ikea, která se zabývá prodejem nábytku a vybavení do domácnosti, má ve finančním roce 2014/2015 v České republice tržby na rekordních 8,49 miliardách korun. Podle generálního ředitele Ikea, pro ČR, Maďarsko a Slovensko, Marka Feltla, podporuje zájem o bytové zařízení i rostoucí touha Čechů po vlastním bydlení a nové byty. Počet zákazníků jednotlivých obchodních středisek Ikea se zvedl o jedno procento na skoro 5,56 milionu. Průměrná útrata činní 1532 korun.

Letos se nejvíce prodávají ložnice, koupelny, matrace, textil a nábytek na ven. Společnost za uplynulý rok přijala téměř 100 nových pracovníků a všichni noví zaměstnanci nyní dostávají bonus ve výši více, než jednoho měsíčního platu, uvedl generální ředitel.

Ikea plánuje několik novinek

Podle Feltla by se měl tolik očekávaný internetový obchod Ikea v Česku spustit asi za dva a půl roku. Termín startu je ovlivněn startem on-line prodejů na globální úrovni. Švédský řetězec spouští v současné době on-line prodej v Irsku a na začátku příštího roku by měl být spuštěn v Británii. Nyní řetězec zvažuje, že prozatím zavede službu click & collect, díky které by si mohli zákazníci zboží vybrat na internetu a vytvořit si on-line nákupní seznam a zboží si pak vyzvednout na prodejně. Nyní je nutné si seznam vytisknout a poté s ním přijít do obchodu.

Na příští rok je také plánované otevření nového externího skladu v Praze na Černém mostě. Dále chce Ikea během tří let přistavit další obchodní dům v našem hlavním městě, společnost má již přiklepnuté peníze na nákup pozemku. Zatím není přesně určená lokalita.

Podle údajů Asociace českých nábytkářů si loni čeští občané nakoupili nábytek za 32,2 miliardy korun. Tento údaj je přibližně stejný od roku 2010. Mezi největší prodejce nábytku v ČR patří Ikea, Sconto, Kika, Jysk, Asko a Möbelix CZ.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností