DomůZprávyNejoblíbenější je stále stavební spoření?

Nejoblíbenější je stále stavební spoření?

Publikováno

Při volbě spořicího produktu lidé stále nejvíce věří stavebnímu spoření. I přesto však leží nejvíce peněz na obyčejných bankovních účtech. O slovo se hlásí i podílové fondy, kde se situace výrazně zlepšila, o čemž svědčí i zvyšující se objem vkladů.

Nejoblíbenější spořicí produkt je stále stavební spoření. Najde se ovšem dost lidí, kteří nedají dopustit na staré dobré spoření do prasátka nebo tzv. do matrace.
Nejoblíbenější spořicí produkt je stále stavební spoření. Najde se ovšem dost lidí, kteří nedají dopustit na staré dobré spoření do prasátka nebo tzv. do matrace.

Podle průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (ACSS), ve kterém byla položena otázka ohledně toho, jaký spořicí produkt přijde dotazovanému obzvláště zajímavý bez ohledu na to, jak on sám spoří, vyšla jako nejzajímavější možnost uložení peněz stavební spoření. To dosáhlo dokonce více než 50 procentní obliby. Průzkumu se účastnilo 1000 respondentů. Průzkum nebyl zaměřen na výhodnost ani výnosnost produktů. To lze vidět i na oblíbenosti spoření prostřednictvím životního pojištění (41 %), přitom tato forma spoření je pro českého občana naprosto nevýhodná. Bohužel ji často finanční poradci lidem ukazovali jako něco naprosto skvělého, ale v podstatě nešlo o nic jiného, než o vidinu velkých provizí. Lidem se však tento produkt již dostal do povědomí a často i do portfolií.

Jaká byla obliba spoření v 1. čtvrtletí 2016?

Zdroj: Data převzata z ACSS
Zdroj: Data převzata z ACSS

 

 

 

 

 

 

V oblíbenosti jsou na tom dobře i drahé kovy (38%), které určitě nejsou špatným spořicím produktem, ovšem jen v omezené míře. I když zlato v období krize získává na ceně, po jejím konci zase rychle ztrácí a investoři tuto investici mění za jiné a lepší možnosti. Podílové fondy a investice do akcií nalezly alespoň čtvrtinovou oblibu.

Velká obliba je u životního pojištění k pojištění investicím. Málokdo ovšem ví, že prostřednictvím životního pojištění jsou peníze investovány do podílových fondů, ovšem mnohem méně výhodně. Životní pojištění je nákladnější (vyšší počáteční náklady, pojišťovny si často účtují i správcovský poplatek a poplatek za inkaso pojistného, povinné minimální pojistné krytí také není zadarmo, zůstávají i všechny náklady podílových fondů). Tento produkt je málo flexibilní (jestliže chce klient odejít k jiné pojišťovně, přijde o část prostředků a získá jen odstupné. Pojišťovny mají i nižší nabídku podílových fondů, do nichž je možné investovat). Jedná se o rizikovější investice, kdyby pojišťovna zkrachovala, dostane se klient do pozice věřitele a musí se modlit, aby na něj z konkursní podstaty něco zbylo. U podílových fondů je naproti tomu majetek klienta oddělen od majetku investiční společnosti.

Jak spoříme doopravdy?

Kam a v jaké míře ukládají české domácnosti své peníze? To je důležitá otázka. Ne u všech produktů lze dohledat skutečná čísla, ale je k dispozici několik statistik, kde je možné získat alespoň některá data. Vlastnictví zlata a drahých kovů není evidováno, takže u tohoto typu spoření je možné jen odhadovat. Stejně tak je to i u investic u životních pojišťoven, které vykazují ve statistikách pouze předepsané pojistné.

Na konci roku 2015 vypadaly prostředky domácností na spořicích produktech takto:

  • Stavební spoření – 348,225 mld. Kč
  • Doplňkové penzijní spoření
    • Transformované fondy – 339,311 mld. Kč
    • Účastnické fondy – 10,133 mld. Kč
    • Důchodové fondy – 3,124 mld. Kč
  • Podílové fondy
    • Peněžního trhu – 4,646 mld. Kč
    • Strukturované – 28,303 mld. Kč
    • Akciové – 71,311 mld. Kč
    • Dluhopisové – 112,942 mld. Kč
    • Smíšené – 112,942 mld. Kč
    • Fondy fondů – 17,274 mld. Kč
    • Nemovitostní – 12,644 mld. Kč
  • Banky
    • Běžné účty – 739,089 mld. Kč
    • Netermínované vklady – 454,675 mld. Kč
    • Termínované vklady – 235,680 mld. Kč

Údaje byly vzaty ze statistik ČNB, AČSS, APS ČR a AKAT ČR.

Z pohledu uložených prostředků je stavební spoření po běžných účtech, netermínovaných vkladech a podílových fondech nejvíce využívaným produktem. Statistiky ACSS mluví o 348,225 mld. Kč. Česká národní banka eviduje dokonce 374,198 mld. Kč. Lidé mají stále velký objem peněz na běžných účtech, kde nejsou vůbec nebo jen minimálně úročeny. O něco málo lepší, co se týká zhodnocení, jsou spořicí účty, ale spíše pro menší krátkodobou rezervu. Většina lidí by ráda měla své peníze v pozemcích, 72 procent v nemovitostech. Vlastní bydlení přitom má asi 65 procent českých domácností.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností