DomůZprávyOPEC vítězí. Poptávka po pohonných hmotách stoupá

OPEC vítězí. Poptávka po pohonných hmotách stoupá

Publikováno

Sdružení OPEC se dlouhodobě snaží vyřešit kritickou situaci ropy, kvůli neustále se snižujícím cenám právě za tuto komoditu. Jak se zdá, tato snaha konečně nese své ovoce a organizace udělala další pokrok ke splnění svého cíle, tedy zvýšení a stimulace poptávky po pohonných hmotách.

Zdá se, že díky snahám OPECU se trh s ropou konečně stabilizuje. Vyhlídky pro rok 2016 jsou mnohem příznivější než ty letošní.
Zdá se, že díky snahám OPECU se trh s ropou konečně stabilizuje. Vyhlídky pro rok 2016 jsou mnohem příznivější než ty letošní.

Podle US Energy Information Administration se v  první polovině roku dodávky benzínu do USA zvýšily o 4,3 procent ve srovnání se stejným obdobím v roce 2014. Spojené Státy jsou přitom největšími spotřebiteli benzínu a jen jejich poptávka po něm činní 10 procent veškeré ropy a kondenzátů, které se vyrábí po celém světě.

V USA v posledním desetiletí klesly prodeje benzínu nebo stagnovaly kvůli vysokým cenám pohonných hmot. Vysoké ceny byly také výzvou pro motoristy, aby pořídili menší a úspornější vozy a méně jezdili automobilem. V současné době se ovšem situace na trhu začíná opět měnit, a díky prudkému poklesu cen pohonných hmot, se od poloviny loňského roku opět zvyšuje poptávka po větších a těžších vozidlech a lidé zase více jezdí.

Podle Federal Higway Administration je objem provozu na amerických silnicích v první polovině letošního roku až o 3,5 procent vyšší oproti roku 2014. Rostoucí hospodářská produkce, zaměstnanost, mzdy a příjmy a samozřejmě i nízké ceny pohonných hmot povzbuzují motoristy, aby mnohem více využívali svá auta. Levnější palivo také podporuje motoristy k zakoupení větších vozů. Prodej osobních automobilů klesl téměř o 3 procenta v období leden až srpen oproti roku 2014, ale prodej lehkých nákladních vozidel stoupl o 10 procent. Podle Agentury pro Ochranu životního prostředí jsou nyní kamióny, s ohledem na ceny pohonných hmot, více atraktivní.

Rozhodnutí organizace OPEC zachovat výstup a umožnění poklesu cen má dvojí dopad na poptávku. Doprava roste rychleji než ekonomika a prodej pohonných hmot roste rychleji než doprava. V USA se prodalo v první polovině letošního roku 350 000 barelů denně, což oproti roku 2014 stlačilo nadbytek, sice málo, ale i tak se jedná o významný pokrok. Stoupající zájem v oblasti motorismu není omezen jen na USA. Podle britského Ministerstva dopravy roste objem dopravy i v Británii, a to nejrychleji od roku 2002.

Pozitivní vyhlídky do budoucna

Kritická otázka pro OPEC a trh s ropou je to, zda poptávka po palivu bude i nadále růst tímto tempem v roce 2016. Trend ve zvyšující se poptávce po lehkých nákladních autech, by mohl podporovat růst spotřeby pohonných hmot, ovšem za předpokladu, že se ceny benzínu nebudou zvedat.

Na prodeje pohonných hmot ve Spojených Státech a Evropě má pozitivní dopad také pokračující hospodářský růst, zvyšující se zaměstnanost a příjmy. S narůstající poptávkou a zásazích OPECU je prognóza pro trh s ropou 2016 prozatím příznivá a mohla by nastat znovu rovnováha.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností