DomůZprávy3 důvody, proč FED zřejmě nezvýší úrokovou míru

3 důvody, proč FED zřejmě nezvýší úrokovou míru

Publikováno

ústředí jedné z rezervních bank FEDu v Atlantě
Federal Reserve Bank of Atlanta

Poslední dobou slýcháme z úst předních představitelů americké ekonomiky slova o zvyšování základní úrokové míry amerického dolaru. Nyní činí základní americká úroková míra 0.25%, přičemž se očekává zvýšení až na 0.5%, což je růst o 100%. Není tedy divu, že toto očekávané zvýšení je ostře sledované a částečně i kvůli němu ostře roste v posledních měsících hodnota dolaru. Zdá se, že o zvýšení úrokové míry není pochyb, a otázkou pouze zůstává, kdy se tak stane.

Dle včerejších zpráv z panelové diskuze na půdě Atlantského FEDu, přední ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius, vyjádřil svůj názor, že FED by měl se zvyšováním úrokové míry počkat do konce roku 2015, případně až do začátku roku 2016. Zde jsou 3 důvody, které podle Cullena Roche, ospravedlňují jeho názor.

1) Slabý růst mezd

Mzdy nerostou v USA takovou rychlostí, aby riziko mzdové inflace začínalo nabývat nějakého zřetelnějšího obrysu. Naopak, tempo růstu mezd začíná vykazovat podobné charakteristiky, jaké byly k vidění před krizí a tak z tohoto pohledu by nedávalo zvýšení úrokové sazby příliš smysl, jelikož by to růst mezd ještě více zpomalilo.

2)Americká ekonomika se nikterak nepřehřívá

Zvyšování úrokové míry je typickým aktem měnové restrikce, která dává smysl v přehřívajících se ekonomikách. Dle posledních makroekonomických ukazatelů má však k tomuto americká ekonomika poměrně daleko. Výkaz domácí spotřeby, maloobchodní prodeje, CAPEX, dokonce i HDP za první čtvrtletí vykazují hodnoty, které zůstávají za očekáváním trhů. Byť čísla nejsou nikterak dramatická a US ekonomika nadále zůstává relativně silná, nejedná se o hodnoty, které by potřebovaly měnovou restrikci.

3)Stabilita finančního sektoru je relativně dobrá

Základním problémem v ekonomikách s nízko úročenou měnou je vysoká míra půjček, které bývají díky nízké úrokové míře i bídně alokovány. Přestože v Americe je poměrně vysoké tempo půjčování a některé sektory ekonomiky začínají vykazovat jisté prvky přehřátí a bubliny, jedná se pouze o menší jednotlivá odvětví, jako např. IT startupy. Přestože FED je po krizi 2008/2009 velice pozorný k jakýmkoliv náznakům finančních bublin s tendencí rychlých zásahů, nezdá se, že by situace zatím dosáhla míry, kdy by bylo nutné náhlého zvýšení úrokové míry právě z tohoto důvodu.

Reakce dolaru

USD oslabuje vůči EUR
Reakce trhu na zprávy z panelové diskuze

Včerejší slova Jana Hatziuse a výše uvedené důvody, které tato slova potvrzují, měly jistý dopad na včerejší obchodování s Americkým dolarem. Po těchto slovech americká měna začala mírně oslabovat, jelikož trhy očekávaly, že ke zvýšení dojde dříve, nežli koncem roku, ale jak se zdá, vrcholní investiční bankéři začínají mít jiný názor, což se může projevit právě i přímo na hodnotě dolaru.

Chcete-li si vyzkoušet skutečné obchodování s americkým dolarem, můžete využít akce našeho partnera Markets.com (recenzi na Markets.com si můžete přečíst kliknutím ZDE) a získat 25 dolarů pro živé obchodování. Není nutný žádný vklad a stačí kliknout na tento odkaz a provést krátkou registraci:

— Získat 25 dolarů v Markets.com —

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností