DomůZprávyRuská centrální banka snižuje úrokovou sazbu

Ruská centrální banka snižuje úrokovou sazbu

Publikováno

Logo Centrální banky Ruské federace
Logo Centrální banky Ruské federace

Podle očekávání pokračovala Ruská centrální banka v uvolňování měnové politiky a základní úrokovou sazbu snížila o jeden procentní bod na 11,5 %. Jedná se o snahu podpořit hospodářství a pomoci krizí zasažené ekonomice. Snížení úroků je již třetí v tomto roce a snižování sazeb umožňuje sestup inflace z nedávného maxima, kdy Ruská banka zvedla, ve snaze zachránit rubl, úroky skokově až na 17 %.

Banka také uvedla, že má velké obavy ze „silného“ ochlazování ekonomiky. Očekává se, že hrubý domácí produkt Ruska klesne letos o 3,2 %. V dubnu klesl HDP o 4,2 %. Zástupci banky také uvedli, že jsou připraveni v případě příznivého makro a inflačního vývoje i nadále úrokové sazby snižovat. Meziroční ruská inflace se v březnu dostala na 16,9 % a v květnu na 15,8 %. Během příštího roku je očekáván pokles pod osm procent a v roce 2017 by měla inflace dosáhnout 4 %.

Obnovení devizových intervencí

Mimo snižování úrokových sazeb obnovila Ruská centrální banka devizové intervence, kterými chce zvýšit své devizové zásoby. Ty jsou ztenčené obranou rublu při měnové krizi.

Ruská banka nakupuje na devizovém trhu dolary v objemu přibližně 100-200 mil. USD. Banka ovšem opustila pravidelný denní režim intervencí, a tak jsou nákupy prováděny pro tento účel na tzv. ad hoc bázi. Důvodem k tomuto kroku je snaha neškodit kurzu rublu, který byl krátce po zahájení intervencí pod tlakem a začal oslabovat v páru s dolarem. Jen za poslední měsíc ztratil 12,3 %.

Na změnu základní úrokové sazby rubl zatím na páru s dolarem nijak silně nereagoval, protože šlo o očekávanou změnu a stále se obchoduje přibližně stejně na 55 USD/RUB.

Největšího světového vývozce energií v současnosti asi nejvíce podkopává propad ceny ropy, která je nižší téměř o polovinu, než před rokem. Navíc se země stále ještě potýká s krizí domácí měny a západní sankce kvůli ukrajinské krizi, které omezily přístup některých firem a vyvolaly odliv kapitálu, také ekonomice příliš neprospěly.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností