DomůZprávyVývoj ceny ropy

Vývoj ceny ropy

Publikováno

Aktuální cena ropy v Plus500 k 1.12.2014
Aktuální cena ropy v Plus500 k 1.12.2014

Vývoj ceny ropy ukazuje na déletrvající medvědí trh. I přes menší oživení, ke kterému došlo dnes, fundamenty naznačují, že cena bude klesat i nadále.

Ropa v Plus500
Ropa v Plus500
Ropa se v posledních dnech obchoduje pod hranicí 70 USD za barel, což je nejméně od května 2010. Na klesající ceně se hlavní měrou podílí tyto 3 faktory:

1) USA zvyšuje produkci domácí ropy na 7,5 milionů barelů denně, která je nejvyšší za posledních 30 let. Více se produkovalo jen během ropné krize v 70. letech, kdy produkce USA dosahovala k 10 milionům barelů denně. Nabídka americké ropy je však vyšší, než domácí poptávka a celosvětová poptávka neroste takovým tempem, jako nabídka americké ropy.

2) OPEC mění staré zvyky a přestože cena ropy nadále klesá, OPEC se nechystá snižovat svoji produkci, a naopak trvá na cíli 30 milionů barelů denně. Je to zřejmě tím, že pozice OPEC je rok od roku slabší. Dnešním největším producentem ropy je Rusko s více jak 10 miliony barelů denně, což dohromady s USA se 7,5 miliony barely je více, jak polovina produkce OPEC. OPEC tak již nemá takovou sílu hýbat trhem, že pomalu musí začít přebírat ceny, jaké na trhu panují a nikoliv je určovat.

3) Kurz amerického dolaru vůči euru i jiným světovým měnám roste, což se v případě trhu s ropou projevuje tím, že se cena ropy vyvíjí opačným směrem. Cena ropy se vyvíjí v souladu s teorií parity kupní síly. Nominální cenová hladina v USA i Evropské měnové unii zůstává relativně neměnná, avšak kurz amerického dolaru posiluje. To má však za následek pokles ceny ropy, jelikož cena ropy po přepočtu příslušným měnovým kurzem musí být stejná jak pro americkou ekonomiku, tak pro světovou. A pokud se pro svět stává americký dolar dražší, vzniká tlak na pokles ceny produktů obchodovaných v dolarech, tedy i ropy.

Bloomberg dokonce přichází s prognózou, že by se cena ropy mohla ocitnout až na 40 dolarech za barel.

Pokud chcete na vývoji ceny ropy vydělat, založte si obchodní účet u Plus500 a začněte s ropou obchodovat ještě dnes. Nové klienty čeká 500 Kč pouze za dvouminutovou registraci.

Kolik právě stojí ropa zobrazuje tento graf:

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností