DomůČlánkyInvestice do šperků jsou považovány za alternativní

Investice do šperků jsou považovány za alternativní

Publikováno

BrillantenKoupí a darováním kvalitního diamantového šperku dáváte obvykle obdarovanému najevo, že si ho skutečně vážíte a znamená pro vás mnoho. Možná by vás však nikdy nenapadlo, že šperky nemusí být pouze ozdobou, ale lze je považovat i za poměrně stabilní a hodnotnou investici.

Je to ovšem známý fakt a investování do diamantových šperků a drahých kamenů je obecně řazeno do kategorie alternativních investic. Takové investice jsou v dnešní době dlouhodobě nejjistější. Nejen samotný kámen má svou hodnotu, ale i ostatní materiály použité při výrobě, např. zlato. Suroviny použité pro výrobu jsou tedy velmi důležitým hlediskem. U kvalitních šperků se hledí i na úroveň zpracování a na celkové provedení. Jako celek můžeme šperk přiřadit k uměleckým dílům a často se z nich stává rodinné dědictví, které by při prodeji zajistilo další generaci.

Jako příklad si můžeme jmenovat slavný prsten herečky Elizabeth Taylor, který se v aukci Christie’s prodal za 8,8 milionu dolaru. Jeho odhadovaná hodnota činila mnohem méně, celkem 2,5 milionu dolarů. Další slavný prsten patřil princezně Dianě, která jej dostala v roce 1981 od prince Charlese a jeho původní hodnota byla 28 000 liber. Nyní hovoří odhady o hodnotě 300 000 liber. Lze tedy vidět, že hodnota skutečně kvalitního šperku je o mnoho vyšší než, když by se sečetly ceny použitých surovin a zároveň i to, že v čase stoupá hodnota takových šperků.

Peníze uložené dlouhodobě

Investice ve špercích mohou být jistou a dlouhodobou alternativou pro uložení peněz. Investoři dobře vědí, že suroviny použité pro výrobu jsou součástí celosvětového bohatství, jehož zásoby se stále snižují. V posledních 100 letech roste cena prakticky neustále.

Stejně jako drahé kovy nebo samotné kameny, řadí se i diamantové šperky a šperky s drahými kameny k jednoduše přenosné formě jmění. Velká výhoda je i směnitelnost po celém světě. Skutečně kvalitní šperky je možné v podstatě posadit na stejnou laťku, jako jsou: akcie, nemovitosti, pozemky, dluhopisy apod.

V USA nebo anglosaských zemích je běžnou záležitostí, že stejně jako obrazy či jiná umělecká díla, patří vysoce kvalitní šperky mezi nedílnou součást rodinného majetku po celé generace. I v České republice začínáme zaznamenávat rostoucí trend v případě těchto investic.

Důležité je upozornění na to, že i když jsou na trhu lidé, kteří vás budou lákat na investici do diamantů jakožto možnost zbohatnutí takřka „přes noc“, rodinný šperk jako investice je koupí spekulativní. Je to něco, co si udrží svou hodnotu a v čase ji bude stále navyšovat. Mluvíme tu o dědictví, které se přesunuje z generace na generaci a je možné ho srovnat s uměleckým dílem, u kterého také roste cena až s přibývajícími roky.

Poptávka i cena u diamantových klenotů roste

Uchovat nebo zvýšit hodnotu peněz lze různě. Investovat můžete do cenných papírů, nemovitostí apod. Další možností jsou i investiční šperky, kterým nechybí vzácné drahokamy. Podle čísel patří diamanty a diamantové šperky k nejlepším investicím v posledním desetiletí.

Investice do diamantů je poměrně specifická, protože mimo parametrů jako jsou čistota, brus nebo karátová váha byste se měli zajímat i o pravost diamantů. Dbejte vždy na certifikaci, kterou by vám měl každý výrobce předložit. Mohou to být certifikáty např. GIA, EGL či IGI.

Další věc, která by vás měla zajímat, je unikátnost šperku. Jestliže si zakoupíte typ šperku, který je vyráběný skladově a jeho unikátnost je malá, nemůžete očekávat, že se jeho hodnota nějak výrazně v budoucnu zvýší. Jestliže se však bude jednat o šperk na míru, který bude jedinečný, bude hodnota stoupat mnohem více. Jeho cena bude spočívat již v jeho originalitě.

Při výběru investičního šperku se nenechte zlákat módními trendy nebo doporučeními stylistů.

Investice do šperků je pro každého

Šperk jako investice rozhodně nemusí být doménou pouze majetnějších osob. Pokud si člověk např. zakoupí diamantový prsten v hodnotě třiceti tisíc, má tak bezpečně uložené peníze a navíc i hodnotný dárek, který si drží svou cenu a do budoucna ji zvyšuje.

Aktuálně se drží v kurzu dva hlavní směry. Jedni investují pouze do diamantových šperků a druzí jenom do diamantů. Jsou i investoři, kteří kombinují oba přístupy. Šperk s diamantem při dnešním kurzu koruny a vývoji zlata má mnohem vyšší hodnotu než před deseti až patnácti lety. Cena zlata za tuto dobu vzrostla přibližně o 300 %, i když v poslední době klesá. U diamantů roste cena průběžně.

Rada na závěr

Ke každému diamantu i k tomu zasazenému do šperku byste měli dostat certifikát a každý kus musí mít i osvědčení od nezávislého soudního znalce. Pokud jsou kameny větší, měl by existovat mezinárodní certifikát, že jsou splněna veškerá kritéria na kvalitu kamene. Pouze s takovým dokladem v ruce máte jistotu, že kupujete přesně to, za co platíte. Buďte tak velmi opatrní na nákupy přes internet nebo na trzích. Ne vždy je to tou pravou volbou. Pouze opravdový odborník rozezná, zda se jedná o pravý kámen nebo falešný.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností