DomůČlánkyPanika na čínském trhu pokračovala i v úterý

Panika na čínském trhu pokračovala i v úterý

Publikováno

Na čínské burze stále pokračuje propad akcií
Na čínské burze stále pokračuje propad akcií

Kolaps na čínském akciovém trhu pokračuje i v úterý. Ztráty se tak prohloubily na úroveň největšího čtyřdenního propadu od roku 1996. Hlavní čínské indexy si odepsaly přes 7 procent. Masivní výprodej zesílil ve chvíli, kdy se hlavní index v Šanghaji propadl pod důležitou úroveň 3000 bodů. Investory očekáváné další vládní intervence nenastaly. Klesaly i burzy jinde v Asii, např. v Tokiu či Hongkongu. Na asijských trzích došlo k pozdějšímu oživení.

Hlavní index CSI300, který zahrnuje více než 300 největších firem, které obchodují v Šanghaji a Šen-čenu kles o 7,10 procent na 3042,93 bodu. Již v pondělí klesl o 8,8 procent. Index Šanghajské burzy Shangai Composite klesl o 7,63 procenta na 2964,97 bodu. Již v pondělí ztratil 8,5 procenta. Jednalo se o nejvyšší pokles od února 2007. Na konci minulého týdne se přitom šířily spekulace, že čínská vláda hlavní akciový index nenechá spadnout pod 3500 bodů. Protože propad nakonec nastal, posílily se domněnky, že čínská vláda výrazně ubírá na intenzitě podpůrných opatření. Od 19. srpna se tak Shanghai Composite propadl již o 22 procent.

Asijské trhy pomalu oživovaly

Japonský index Nikkei spadl o 4,4 procenta, poté vzrostl o 0,3 procenta a v úterý ráno se tak pohyboval na úrovni 18 399,12. Akcie japonských společností rostly poměrně výrazně. Skupina Mitsubishi si polepšila o 4,4 procenta, akce Sony se zvedly o 5,3 procent. Širší index Topix ztrácel po začátku obchodování 4,7 procenta, ale následně se zvedl o 0,8 procent.

Také korejský index Kospi rostl, a to o 1,44 procent. Pohyboval se tak na úrovni 1856,09 bodu. Dařilo se většině dalších akciových trhů v Asii. Podařilo se jim vymanit se z pondělních ztrát. Zvedly se akcie v Austrálii, Koreji, na Tchaj-wanu a v zisku byl i hongkongský akciový index.

I přes oživení v okolních zemích čínské akcie dále klesaly. Podle agentury Reuters očekávají investoři další finanční pomoc od státu. Měla by to být adekvátní reakce a snaha o zpomalení propadu druhé největší ekonomiky světa. Žádná reakce z vlády během úterního obchodování nepřišla. Tuto situaci již mnozí nazývají katastrofou a na trhu čím dál více dominuje panika. Od devalvace čínské měny, která proběhla před dvěma týdny, již ztratily světové trhy více než pět bilionů dolarů své hodnoty.

Dolar i zlato stoupají

Po extrémním výprodeji vzrostl také dolar. V úterý stoupla tato měna o 0,6 procent. Naopak v pondělí byl zaznamenán strmý pád na nejnižší hodnotu za poslední čtyři roky. Zvyšuje se také cena zlata, která je nyní na úrovni 1154,6 dolaru za unci a blíží se sedmitýdennímu maximu.

Čínská centrální banka v úterý odeslala do finančního systému nejvíce prostředků prostřednictvím operací na volném trhu od letošního února. V aukci prodala sedmidenní dohody o reverzním odkupu. Hovoří se o hodnotě 23,4 miliardy dolarů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností