DomůČlánkyBrusel chce skoncovat s daňovými ráji

Brusel chce skoncovat s daňovými ráji

Publikováno

Vlajka Evropské unie

Obrovskou změnu v daňových pravidlech chce prosadit Evropská komise. Chce změnit pravidla tak, aby společnosti platily daně v každém státě, kde dosahují svého zisku a nemohly se již placení daní vyhýbat. Pokud by tento plán vyšel, měla by například problém společnost Apple, která využívá irského daňového ráje a díky tzv. sladké dohodě s vládou platí jen dvě procenta ze svého evropského zisku. Podle některých propočtů se daňové úniky pohybují kolem jednoho bilionu eur ročně.

Plán Evropské komise je postaven na dvou krocích. První krok je vytvoření společného základu daně ve všech státech EU. Bude jasně určeno, jaké položky se mohou odečíst z daní a jaké ne.
Další krok by měl spočívat ve „společné konsolidaci základu daně z příjmů právnických osob“. V praxi to bude vypadat tak, že každá společnost sečte příjmy ze všech států, ve kterých působí a vytváří zisk a na něj se pak použije jednotný základ daně. Podle množství zaměstnanců nebo kapitálu se zisky rozdělí mezi jednotlivé země, které si tuto část zdaní sazbou daně, kterou si každý stát určuje sám.

Vysoké šance na přijetí navrhovaných změn

Již jednou přišla EK s podobným nápadem. Bylo to před čtyřmi lety. Jednotlivé státy však nebyly schopné se shodnout na ideálním postupu, podle kterého by se měly přerozdělovat zisky. Při jednáních stále vycházel fakt, že bohatší země by na tom byly mnohem lépe než ty chudší. I z tohoto důvodu chce komise dojít ke sjednocenému zdanění postupně.

Tyto změny povedou zároveň také k tomu, že již nebude výhodné budovat sídla společností v zemích, kde dosud platily minimální základ daně. Mezi takové země se v současnosti řadí i Nizozemsko, kde fungují i některé české firmy. Skončí i speciální dohody, které mohly základ daně ještě více snížit.

Kritici se ale obávají faktu, že většina zemí nebude s těmito změnami souhlasit, a to především z toho důvodu, že se jedná o poměrně velký zásah do suverenity zemí, které se jí nebudou chtít vzdát. I tak má ale návrh velkou šanci na úspěch, zejména kvůli mnoha skandálům s daněmi u velkých nadnárodních společností, které se v poslední době objevily.

Dopady daňových změn na rozpočet ČR

Analytici zatím nedokáží odhadnout, jak by společný základ daně ovlivnil rozpočty u jednotlivých států. Proto zatím ani nelze předvídat, jaké by mohly mít změny dopad na rozpočet České republiky. V této chvíli nikdo neví, zda daňový základ bude nižší nebo vyšší než je v tuto chvíli ten český.

Česko, podle některých informací, s jednotným základem daně žádné potíže nemá a navrhovaný plán změn by podpořilo. U druhého kroku a přerozdělování zisku už ale taková jistota a přesvědčení nepanuje.

Daňová samostatnost se příliš neosvědčila

Jak je vidět z některých zpráv EK, jen společnost McDonaldꞌs se díky Lucembursku vyhnula zaplacení miliardy eur. A takových případů je víc, například již zmiňovaný Apple v Irsku, firma Starbucks v Nizozemsku a další. Evropská komise chce v dalších týdnech pokračovat v odhalování informací o jednotlivých společnostech i jejich daňové morálce.

Zastánci nových pravidel prohlašují, že pokud by donesla do rozpočtu i jen polovinu částky ročních daňových úniků, stálo by to rozhodně za to. A to i za cenu toho, že by země ztratily „daňovou samostatnost“, která se, jak výsledky ukazují, příliš neosvědčuje.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností