DomůČlánkyChcete investovat do zlata? Víte, jak na to?

Chcete investovat do zlata? Víte, jak na to?

Publikováno

Zajímají vás investice do zlata, ale nejste si úplně jistí, jak na to? Obavy z toho, že narazíte na špatného obchodníka nebo že investujete špatně jsou rozhodně na místě. Je důležité zjistit si všechny potřebné informace předtím, než své peníze někam vložíte.

Zlato může být výhodnou investicí i spořením.
Zlato může být výhodnou investicí i spořením.

Do budoucna lze reálně předpokládat, že poroste poptávka po investičních mincích a dalších investičních kovech (stříbro, platina).

Může do zlata investovat každý?

Ano, dá se říct, že neexistují žádné výraznější překážky, proč by do fyzického zlata nemohl investovat takřka každý. Investování do fyzického zlata se velmi liší od jiných investic tím, že jde o materiální investici. Kupujete si reálnou a materiální věc (slitek, cihlu či minci). Tento fakt se samozřejmě vztahuje i na ostatní investiční kovy. Kdykoliv si na ně můžete sáhnout nebo si kousek zlata třeba hodit na váhu. Investiční zlato není zatíženo DPH a ani daní z výnosu. Je skvělým uchovatelem hodnoty.

Jak postupovat při investování do zlata?

Jestliže uvažujete o investování do zlata a nemáte žádné zkušenosti, je určitě vhodnější vyhledat odborníka, který se zabývá touto oblastí. Vyberte si poradce, který má komplexní portfolio investičních kovů a mincí. Takový vám dokáže připravit návrh ideálního portfolia pro vás. I zde totiž platí princip diverzifikace. Z hlediska optimálního vývoje hodnoty a zároveň i dosažení likvidity je mnohem lepší a výhodnější rozdělit peníze mezi různé produkty, v tomto případě mezi investiční kovy. Část vaší investice by mohla být uložena ve zlatých investičních slitcích do několika různých gramáží tak, aby byla potřebná likvidita zajištěna. 

Takové rozdělení umožňuje v případě potřeby prodat nižší gramáž a není tak nutné prodávat větší objem zlata, než je potřeba. Své portfolio můžete doplnit o stříbrné slitky nebo o stříbrné investiční mince. Pro začínající i pokročilé investory je investování do zlata vhodnou formou spoření.

Na co si dát pozor?

Jakmile někam chcete vkládat své peníze, vždy buďte obezřetní. U investičních kovů není nejdůležitější nákupní cena. Což pro začátečníka může být docela překvapivé. Ti zkušenější vědí, že klíčová je výkupní cena, i když samozřejmě i ta nákupní musí být přiměřená a odpovídat průměrné cenové hladině zvoleného produktu. Vždy ale zůstává jako důležitější dobrá výkupní cena. 

Investici provádějte u takového obchodníka, který vám garantuje výkup u něj zakoupeného zboží. Výkupní cena by měla být garantována na denní bázi. Na škodu nejsou ani dlouhodobé garance výkupní ceny, kdy máte jistotu zhodnocení i ve chvíli, kdy je cena investičního zlata v době prodeje nižší než v době nákupu. 

U spoření do zlata musíte správně vyhodnotit všechny poplatky. Dejte si pozor na různé netransparentní poplatky z cílových částek apod. Kvalitní spoření bez zádrhelů má poplatky jednoduché a průhledné, nejsou nikterak spojené s virtuálními cílovými částkami, konkrétními slitky nebo mincemi. Pozor si dejte i na zlaté slitky se střední a větší gramáží. Často se na ně zaměřují padělatelé, přičemž některé jejich praktiky jako laik rozhodně nepoznáte. Nakupujte vždy jen tam, kde vám prodají investiční zlato s jasným původem.

Jak poznat solidního prodejce?

Solidní prodejce zlata se pozná podle toho, že před vámi nic netají. Má jasnou historii a zázemí. Společnost, pro kterou pracuje, nabízí komplexní portfolio investičních kovů a mincí, má sestavenou přehlednou poplatkovou strukturu u svých produktů a služeb. Vždy máte veškeré potřebné informace předem a víte, kolik vás to bude stát. 

Kvalitní prodejce vám při nabízení služby či produktu sdělí všechny potřebné informace o investování do zlata i jaké to má výhody či nevýhody. Měl by vás upozornit na možná rizika i na to, že by bylo vhodné investice diverzifikovat a že není vhodné veškeré finanční prostředky vkládat jen do kovů i přesto, že je zlato ideální uchovatel hodnoty. Podle výše příjmů a rezerv investora by měl podíl investičních kovů a mincí tvořit od 10 procent do 30 procent.

Jaké chyby dělají začínající investoři?  

Začínající investoři velmi často chybují v tom, že si špatné rozdělí své portfolio. Nakoupí slitky o špatné gramáži z hlediska jejich následné likvidity. Další chybou v případě spoření do zlata, bývá příliš velká cílová částka, ze které pak investor platí vysoké poplatky. 

Je poměrně časté, že začátečník nakoupí zlato od prodejce, který má pochybnou historii a není příliš solidní. Někdy se také můžete setkat se zlatem pochybné kvality nebo je dokonce padělané. Ti, kdo s investováním začínají často hledají tu nejlevnější variantu a nakupují u malých e-shopů. Sice nakoupí levné zlato, ale nemají zde žádnou garanci výkupu a ani garanci výkupní ceny. Až se budou snažit své zlato prodat, mohou mít velké potíže s tím, odprodat ho za výhodnou cenu nebo vůbec.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností