DomůČlánkyJak dobře spravovat rozpočet?

Jak dobře spravovat rozpočet?

Publikováno

Každý člověk by měl mít určitou odpovědnost. Ten, který se odpovědně stará o své peníze, má každý měsíc k dispozici nějaký přebytek. K jeho správnému využití je zapotřebí dlouhodobý plán, protože bez něj často lidé využívají své přebytky špatně. Podle židovského Talmudu existuje zajímavý přístup k majetku z pohledu střednědobého a dlouhodobého horizontu.

V současnosti jsou nemovitosti velmi oblíbenou investicí.
V současnosti jsou nemovitosti velmi oblíbenou investicí.

Je jasné, že není žádný univerzální plán, který se hodí pro všechny bez výjimky. Záleží na věku, příjmech i potřebách každého člověka. Každý si musí najít takový postup, který mu bude vyhovovat. Židovský Talmud je už velmi starý, ale protože je velmi univerzální, dá se používat stále. V jeho pojetí se přebytky dělí na třetiny: půda (pozemky a nemovitosti), obchod (podnikání, akcie) a rezerva (dluhopisy, fondy, zlato či diamanty). Základní myšlenkou je nedat všechny své peníze do jednoho odvětví, ale postupně je diverzifikovat.

Půda (pozemky a nemovitosti)

Do této kategorie spadají v současnosti především nemovitosti. I pozemky jsou z dlouhodobého hlediska velmi zajímavým aktivem, ale běžný člověk s klasickým platem do této skupiny nebude schopen investovat. Pozemky jsou většinou drahé a těžko si na něj vezme člověk úvěr s tím, že ho snad někdy prodá za víc peněz. Ovšem pokud se jedná o zkušeného investora, který má v této problematice vědomosti, mohla by pro něj být tato volba poměrně dobrou investicí, protože se objevují dlouhodobé pronájmy zemědělcům apod.

Nemovitost za současných úrokových sazeb může zajistit dlouhodobou rezervu. Ovšem jsou tu i jisté zápory. Je nutné si vše dobře spočítat, aby byla pravděpodobná návratnost investice i za 20 či 40 let. V takovém případě nejsou příliš vhodné různé vesnice například kolem Prahy nebo vyložené samoty, protože v dané lokalitě existuje například velmi velké riziko poklesu poptávky.

Obchod

Obchod patří jednoznačně k nejrizikovější třetině. Zároveň však může přinést největší zisky. V dnešní době je v tomto odvětví nekonečně mnoho možností. Je možnost podnikat ve vlastní firmě či vložit své peníze do určité společnosti nebo společností. Pokud investor má zaměstnání, které je jeho hlavním výdělkem, většinou se rozhodně pro nákup akcií nebo komodit. Dodstupné jsou i ETF fondy, což jsou fondy obchodované na burze, kde je možné spekulovat na pokles či růst celých odvětví či komodit. Ty se obvykle obchodují spíše pomocí derivátů v krátkodobém horizontu.

Rezerva

Jedna třetina volných peněz by měla jít na tvorbu středně a dlouhodobé rezervy. Ve velkém se teď prodává zlato, protože ceny drahých kovů se hodně zvedly. Klasičtí finanční poradci doporučují držet ve svém portfoliu přibližně 5 procent zlata z celkového jmění. Je ovšem vždy nutné myslet i na negativa, které sebou zlato nese, například náklady na skladování či žádný průběžný výnos. Prodejci zlata a jiných podobných produktů doporučují jeho podíl i 30 procent a klidně i více. Tak vysoký podíl se ale spíše vyplatí jen při očekávání zásadních světových změn.

Vedle drahých kovů je zajímavý investiční nástroj i diamant. Aby u něj zůstalo zachováno zajímavé roční zhodnocení, je nutné si koupit kámen alespoň o velikosti 1 karátu, což je cca 200 tisíc korun a více. Pro běžné střadatele je to hodně nedostupná investice. Šperky s diamanty patří ke klasické železné rezervě, ale jako dlouhodobá investice nejsou příliš vhodné. Vysokou cenu šperku tvoří hlavně práce zlatníka a DPH. Při prodeji už vám tyto peníze nikdo nezaplatí, pokud to není cenná starožitnost. Mimo drahých kovů můžete zvážit i dluhopisy a různé fondy, jako vhodnou rezervu. Na výběr je toho opravdu mnoho. Můžete si fondy nakoupit přes banku či přímo na burze specializované fondy pomocí ETF.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností