DomůČlánkyJak fungují burzy? Zvládne obchodovat i začátečník?

Jak fungují burzy? Zvládne obchodovat i začátečník?

Publikováno

Abyste uspěli při obchodování na burze, nepotřebujete mít ekonomické vzdělání nebo obrovský kapitál. I proto láká mnoho lidí, ale ne každý se dokáže vyznat v akciích, burzách a dalších potřebných termínech, strategiích apod. Rozhodující je psychologie, vzdělávání se a ochota podstoupit riziko.

Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha

Ne každý, kdo chce na burze obchodovat, zná alespoň základní pojmy. Jenže jak se vlastně na burzu vůbec dostat, jaké se platí poplatky a co je potřeba znát, aby měl investor šanci být úspěšný?

Burza je místo, kde se střetává nabídka s poptávkou

Na burze se obchoduje. Někdo prodává a někdo kupuje. Vše se pak odvíjí od toho, na co se daná burza zaměřuje. V České republice existují tisíce různých burz. Není to tedy jen akciová burza, ale i drahých kamenů, exotického ptactva apod. Akciová je ale obecně nejméně čitelná a dá mnohem víc práce ji správně pochopit.

Dělení burz

Podle investičního nástroje je možné dělit burzy na:

  • Akciové
  • Derivátové
  • Plodinové
  • Dluhopisové
  • Atd.

Podle významu se mohou dělit na:

  • Celosvětové
  • Okresní
  • Regionální
  • atd.

Dělit burzy je možné i podle toho, zda se na nich setkávají obchodující osobně, nebo se jedná o elektronické obchodování, také podle likvidity, velikosti a mnoho dalšího.

Kdo má na burze šanci?

Obchodovat na burze se nenaučíte na vysoké škole. Naučíte se o fundamentální analýze a o technické analýze, zjistíte, jak se rozdělují trhy i jak fungují, ale když nemáte na burzu ten správný přístup a nerozumíte byznysu, půjde vám to jen těžko. Vydělat peníze na burze je těžké hlavně z psychologického hlediska. Musíte pochopit a přijmout to, že je to byznys a jednou na tom budete dobře a po druhé zase hůř. Máte náklady, výnosy, plán, jak obchodovat, finanční plán. Burza je riziková pro každého, kdo na ní chce začít obchodovat a není připraven. „Štěstí přeje připraveným.“ A zde to platí dvojnásob. Pamatujte si, že burza je opravdu velmi riziková a čím více jste připraveni a dokázali jste do způsobu obchodování na ní proniknout, tím více riziko snižujete.

Jaké má obchodování na burze výhody?

Obchodování na burze, když ho pochopíte a zvládnete, má své výhody. Je rychlejší, snadnější a levnější než obchodovaní mimo ni, protože tzv. tvůrci trhu – marketmakers musí zajišťovat dostatečnou nabídku a poptávku po akciích. Navíc jsou akcie pro vás i levnější, protože kupovat je sami na vlastní pěst zvyšuje náklady o zaplacení notáře, advokáta a další. Také to zabere víc času. Výhodou je i transparentnost celé burzy.

V době internetu a počítačů už ani nemusíte na burzu nikam chodit, protože většinou fungují v elektronické podobě.

Poplatky

Kdo by čekal, že obchodování na burze je zadarmo, mýlil by se. Platíte poplatky za zprostředkování obchodu, které se liší podle brokera. Hranice poplatku se často pohybuje velmi nízko oproti obchodovatelné částce, rozhodně vás nezruinuje. Například na Burze cenných papírů v Praze zaplatíte při nákupu nebo prodeji akcií za 10 000 Kč jen 40 Kč poplatek. To je nejméně, co můžete zaplatit. Poplatek se může vyšplhat maximálně na 1193 Kč, ale to už se jedná o obchody za stovky tisíc nebo i milionů korun. Když na burze koupíte nějaké akcie, zaplatíte poplatek a stejně tak ho zaplatíte, i když je prodáte. Počítá se to totiž jako dva samostatné obchody.

Zaplatit musíte ještě jeden poplatek, a to poplatek trhu, který činní 0,5 procent z obchodované částky.

Další burza cenných papírů RM-Systém využívá systém EasyClick, který sníží poplatek brokera z 0,35 procent na 0,29 procent z obchodované částky, ale jen při odběru určitého počtu akcií. Když nakoupíte LOT tedy stanovený počet akcií, který má každý obchodovatelný titul stanovený, zaplatíte nižší poplatek. V RM-Systému také zaplatíte na poplatcích brokerovy maximálně 1193 Kč. Na této burze se obchodují jen malé objemy akcií.

Jaké burzy cenných papírů fungují v České republice?

V České republice funguje pouze Burza cenných papírů Praha a burza RM-Systém. Na burzách můžete obchodovat jen skrze prostředníka, což je broker. Skrze něj nakupujete i prodáváte akcie, které jsou k dispozici. Pokud si vyberete brokera, který má přístup na obě burzy, je možné obchodovat na obou.

Vyzkoušejte obchodování nanečisto

Obchodování na burze má jednu obrovskou výhodu – můžete si zkusit obchodovat nanečisto ještě předtím, než se do toho pustíte naplno. Všechno si tak „osaháte“, projdete a osvojíte. Postupně pak začnete jen s malým kapitálem a malým rizikem. Postupně, jak se do celého procesu začnete dostávat, můžete zvýšit kapitál i riziko. Abyste mohli na burze opravdu vydělat, musíte si každou metodu řádně ozkoušet, poznat strategie, které chcete použít.

 

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností