DomůČlánkyInvestice do umění má svá rizika. Čemu se vyhnout?

Investice do umění má svá rizika. Čemu se vyhnout?

Publikováno

Pokud jste si zamilovali umění a chystáte se zakládat svou uměleckou sbírku, měli byste pamatovat na to, že i sbírání umění má jistá rizika. Proto je důležité vědět, čemu se vyhnout a kupovat jen prověřené věci, které vám přinesou radost.

Moderní umění má mnoho obdivovatelů a řada sběratelů umění do něj neváhá investovat.
Moderní umění má mnoho obdivovatelů a řada sběratelů umění do něj neváhá investovat.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že jednoznačný návod neexistuje, protože každý segment má určitá specifika a s tím spojené problémy. V případě moderny existuje poměrně velké riziko, že narazíte na nepravé dílo, u současného umění to může být trvanlivost materiálu. V každém případě se ale nenechte nikdy do ničeho natlačit, vše dobře promyslete, řiďte se svým úsudkem a nebojte se obrátit na odborníka, pokud si nejste jistí.

Krásná a cenná sbírka se dá vytvořit i tehdy, když nedisponujete obrovským majetkem a plnými bankovními konty. Je důležité odhodit strach a jít do toho navzdory tomu, že určitě uděláte spoustu chyb a přehmatů. To ale k investování obecně patří.

Začněte nákupem levnějších děl

Nesnažte se hned mít všechno a vydat veškeré peníze za nákup drahého díla. Klidně začněte s těmi levnějšími a postupně přejděte na něco dražšího. Nákup by měl být vždy realizován u odborníků a důvěryhodných zdrojů. Důležitá je přiložená dokumentace a prověřená provenience. Pamatujte na to, že trh s uměním je potřeba skutečně znát a poznat a neřídit se jen módními vlivy a cenami.

Nekupujte špatné umění

I když zní nadpis jednoduše, tak jednoduché to určitě není, protože jak rozlišit špatné a dobré umění? Jednoduchá a jasná odpověď zkrátka neexistuje. Všichni milovníci umění by se ale rozhodně měli na umění dívat jako na cestu, kdy objevují krásné věci, které mají velkou hodnotu.

Profesionální sběratel sleduje při tvorbě své sbírky různá kritéria a má různé nároky. Ví, jaké autory či období hledá i kolik peněz do pořízení může dát. Obvykle od začátku až do konce spolupracuje s odborníky, navštěvuje muzea, ateliéry, aukce i umělecké galerie. Vyvíjí velké úsilí a energii, aby našel skutečně to, co hledá. Začátečník kupuje umění hlavně proto, že ho má rád a pro své potěšení bez větších nároků.

U profesionála i začátečníka by ale mělo být společné to, že člověk si má koupit umění pro radost, ale také by mělo mít nějakou kvalitu. Proto je velmi důležité a asi nejpřirozenější navštěvovat galerie a muzea a ujasnit si svůj zájem o věc. Tím se značně sníží riziko, že koupíte kopii, nějaký brak nebo předraženou věc. Nějakou negativní zkušenost zažije určitě každý, ale i to k investicím do umění patří. Právě to riziko a dobrodružství vyvolává v lidech emoce a láká je.

Nepodléhejte náladám a výkyvům trhu

Při tvorbě sbírky umění se snadno podlehne náladám a výkyvům trhu. Stále je patrný nedostatečný odstup kritiků i publika, který se odráží v často velmi nízkých prodejních výsledcích. Také může jít o velký až nekritický obdiv k současnému umění a mladým umělcům, který je vyvolán účelově. K dílům je nutné přistupovat kriticky a sledovat názory odborníků. I ty ale mohou podléhat módním trendům.

Jako příklad, který je hodný následování a ukazuje, že i těmto nástrahám se lze vyhnout, si můžeme uvést sbírku profesora Miloše Stehlíka, kterou si může kdokoliv prohlédnout v knihovně benediktinského kláštera v Rajhradě.

Vyvarujte se špatným radám

Nenechte si radit špatně. Umění do velké míry ovlivňuje sdílení, zakoupené dílo chcete ukázat rodině a přátelům, protože v určitém smyslu ukazuje to, jací jste. Proto samozřejmě chcete, aby bylo kvalitní a ostatní ho tak vnímali. Tak bude potvrzen i váš subjektivní vkus. Důležitá je i finanční stránka. Často, jako vlastník uměleckého díla, doufáte, že vaše sbírka má alespoň nějakou hodnotu a v případě prodeje by se vám vrátilo minimálně to, co jste vložili do pořízení. Ještě lepší je ale růst hodnoty.

Aby všechna vaše očekávání byla naplněna, je nutná hluboká znalost trhu s uměním, schopnost poznat kvalitu a dokázat ji ocenit. Aby to tak skutečně mohlo být, musí se jednat o dlouhodobou investici, protože krátkodobá a krátkozraká řešení nefungují. Jestliže nemáte potřebné znalosti a chcete od své investice víc, než jen potěšení z hezkého díla, je vhodné najít si profesionály, které potřebnými znalostmi disponují a vy tak s jejich pomocí dokážete lépe proniknout do světa umění a investic do něj.

Pozor na falzifikáty

Velkým rizikem v oblasti umění je vždy možnost koupě falzifikátu. Zejména v dnešní době, kdy se hojně nakupuje v aukcích přes internet, a některé aukční síně pořádají aukce každý měsíc. I proto je riziko stále větší. Zejména pokud aukční nabídka přesahuje i deset tisíc děl za rok, je takřka jisté, že se nějaké nepravé dílo v nabídce vyskytne.

Nejlepší obranou není v tomto případě útok, ale nákupy pouze u prověřených prodejců, kteří spolupracují s předními znalci a restaurátory. Využívejte výstavy, které se konají před aukcí a je na nich možné se dobře seznámit s dílem i dokumentací, která by k němu měla vždy náležet. U seriózních prodejců by tato možnost měla být vždy samozřejmostí.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností