DomůČlánkyJak investují ženy? Volí menší riziko a chtějí větší výnos

Jak investují ženy? Volí menší riziko a chtějí větší výnos

Publikováno

Dokáží ženy lépe investovat než muži? Nebo je muži porazí na celé čáře? Těmito otázkami se zabývala už celá řada výzkumníků. Podle hypotézy efektivních trhů má na akciových trzích každý analytik či investor šanci asi z 50 procent, že uspěje, a to i tehdy, když by se o jeho schopnostech dalo přinejmenším pochybovat. Skutečná data ale ukazují, že jedno pohlaví má o trochu navrch. Které?

Ženy jsou v investicích o trochu lepší než muži.
Ženy jsou v investicích o trochu lepší než muži.

Teď nejspíš všichni čekají, že to budou muži. Pánové prominou, ale ten, kdo má v tomto případě trochu navrch, jsou právě ženy. Data ze studie Fidelity Investment o tom hovoří jasně. Tato studie zkoumala údaje od více než 8 tisíc klientů a na základě informací, které dostali z jejich účtů, došla k závěru, že ženy jsou na tom v průměru lépe než muži a dosahovaly lepších výnosů.

Malý rozdíl s velkým dopadem

Rozdíl mezi muži a ženami je sice malý, jen 0,4 procentního bodu na roční bázi, ale autoři studie prohlásili, že by ani takto malý rozdíl neměl být přecházen jen tak bez povšimnutí. Časem by totiž prý mohl mít významný dopad.

Existuje také další studie, tentokrát z Warwick Business School, kterou sponzoruje finanční společnost Barclay, která uvádí třikrát takový rozdíl ve finančních výsledcích a znovu z toho vyšly lépe ženy. Ty porazily muže dokonce o 1,2 procentního bodu ročně. Rozdíl o 1,4 procentního bodu ročně pak uveřejnila studie Kalifornské univerzity. O té informoval server The Independent.

Samozřejmě jsou to poměrně nízké rozdíly a ta čísla nemusí znamenat vůbec nic, jen náhodu. Každopádně přesto možná existuje něco, co mají ženy více než muži. Co to je? Podle serveru Investors rozhodně větší trpělivost a větší obezřetnost. To tvrdí i analýza zákazníků Fidelity Investment. Ta byla provedena zároveň se studií, která byla zmiňována jako první. Ženy a muži investují rozdílně.

Ženy ukládají své peníze spíše v dlouhodobém horizontu a mají větší úspory. Finanční rozhodnutí činí s ohledem na různá specifika a neřídí se jen možným výnosem. Mají raději jednodušší strategie a jsou více konzervativnější. Ženská část populace se také přirozeně vyhýbá příliš rizikovým investicím a celkově riziku. Obchodují také méně často než muži. Například v roce 2016 obchodovali muži v průměru o 55 procent častěji. Kalifornská studie uvádí, že muži obchodují o 55 procent častěji než ženy.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností