DomůČlánkyJak jsou na tom termínované vklady?

Jak jsou na tom termínované vklady?

Publikováno

Termínované vklady jsou oblíbenou formou uložení peněz. Jedná se o dlouhodobější formu spoření, než např. na spořicím účtu. Čím delší doba uložení peněz, tím lepší úrok. Na ročních a dvouletých termínovaných vkladech získáte nadstandardní úročení pouze u družstevních záložen.

Záložny nabízejí lepší úrokové sazby na termínované vklady než jiné instituce.
Záložny nabízejí lepší úrokové sazby na termínované vklady než jiné instituce.

Úrokové sazby na spořicích účtech rapidně padají a sazby čím dál více podezřele připomínající nulu nejspíše brzy přimějí nejednoho střadatele hledat jiný a výhodnější produkt. Termínované vklady jsou často hned první volenou možností. Jestliže v bance nebo kampeličce necháte své peníze po určitou sjednanou dobu a nebudete na ně sahat, získáte o něco vyšší úrok. Ani ten však už není na takové úrovni, jako býval.

Banky mají peněz dost

Banky mají dost peněz od klientů, a protože vládnou obavy, že za uložení peněz u České národní banky budou muset možná platit, o další vklady příliš nestojí. Rychlé snižování úrokových sazeb se týká všech spořících produktů, tedy i termínovaných vkladů. Jako příklad můžeme zmínit Sberbank, kde klesla sazba z 0,4 na 0,15 procenta. Na výši úrokových sazeb mělo svůj vliv i to, že Citibank stáhla svou nabídku pro retailovou klientelu. Její sazba na termínovaných vkladech byla nulová, a proto se opticky průměrná sazba zvýšila. Se skutečným nárůstem sazeb to nemělo ovšem nic společného. Zajímavě úročené termínované vklady nabízela i ERB Bank, které ČNB zastavila příjem vkladů. Banka dlouhodobě bodovala v žebříčku nejlépe úročených termínovaných vkladů.

Kampeličky mají šanci

Některé kampeličky se snaží přilákat klienty právě na termínované vklady a nabízejí mnohem lepší úrokové sazby než ostatní hráči na trhu. Protože se změnil zákon o fungování spořitelních a úvěrních družstev, moc jiných možností nemají. Novela zákona zavádí, že od poloviny loňského roku mohou členové družstva úročit jen desetinásobek členského vkladu. Jestliže budete chtít na spořicí účet či termínovaný vklad u kampeličky uložit sto tisíc, musíte k částce navíc přidat ještě deset tisíc, jako členský vklad. Ten je vratný, ale úroková sazba není zhodnocena a netýká se ho pojištění vkladů. V případě krachu o něj můžete přijít.

Porovnání termínovaných vkladů

Na následujících řádcích budou porovnány termínované vklady na jeden rok a pět let. Porovnávat budeme položku 150 000 Kč.

Uložení 150 tisíc Kč na rok

Při uložení 150 tisíc Kč získáte nejlepší úrokové sazby u spořitelního družstva ANO. Při roční úložce získáte úrok 2,55 procenta, což znamená navýšení vkladu o 3 252 korun.

Na druhém místě se umístilo další spořitelní družstvo Artesa. Zde dostanete úrok jen o pět setin procenta nižší, tedy 2,5 procenta. Po roce vám vklad naroste o 2 125 korun.

Třetí místo obsadilo opět ANO spořitelní družstvo, nyní se svým alternativním produktem Termínovaný vklad ANO PRO start. Oproti klasickému termínovanému vkladu má o tři desetiny procenta nižší zhodnocení 2,25, ale peníze vám budou na účet připsány hned a nemusíte čekat rok.

Je ovšem nutné počítat s tím, že družstvo ANO ohlásilo na květen snižování úrokových sazeb právě u ročních termínovaných vkladů, ale také u dvouletých a tříletých.

Instituce Produkt

Úrok (%)

Po roce (Kč)

ANO Termínovaný vklad ANO PRO zhodnocení

2,55

153 251,25

Artesa Termínovaný vklad Artesa STANDARD

2,50

153 187, 50

ANO Termínovaný vklad ANO PRO start

2,25

152 868,75

Peněžní dům Termínovaný vklad

1,10

151 402, 50

Jako zdroj dat posloužila finparada.cz

Uložení 150 tisíc Kč na pět let

Při uložení stejné částky na pět let se pořadí společností nezměnilo. Co se určitě změnilo a poměrně výrazně je úroková sazba. Stejně jako předtím i nyní se na prvním místě umístilo ANO spořitelní družstvo, kde na pět let dělá úroková sazba 3,45 procent a vy si tak ke svému vkladu můžete připočítat dalších 21 994 koruny.

Na druhém místě je opět Artesa se svým produktem Standard. Zde je zhodnocení o něco nižší, získáte 3,40 procent. Za pět let se tak vaše konto navýší o 21 675 korun.

Třetí stříbrný je opět alternativní produkt ANO s hodnocením 3,15 procent. Při uložení 150 000 korun, vám přistane na účtu o 20 081 korun více.

Pětileté a vyšší termínované vklady se zatím u družstva ANO zvyšovat nebudou.

Instituce Produkt

Úrok (%)

Po 5 letech spoření (Kč)

ANO Termínovaný vklad ANO PRO zhodnocení

3,45

171 993,75

Artesa Termínovaný vklad Artesa Standard

3,40

171 675

ANO Termínovaný vklad ANO PRO start

3,16

170 081, 25

Artesa Termínovaný vklad Artesa Premium

3

169 443, 75

Údaje byly čerpány z finparada.cz

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností