DomůČlánkyJaké finanční novinky nás čekají v roce 2017?

Jaké finanční novinky nás čekají v roce 2017?

Publikováno

Finanční změny letošního roku budou mít dopad na každého. Týkají se podnikatelů, nezaměstnaných, rodičů malých dětí, lidí, kteří si spoří na stáří i těch, kdo si chtějí vzít půjčku nebo kupují nemovitosti.

Od března se EET týká i prodejců na trhu.
Od března se EET týká i prodejců na trhu.

Příspěvek od zaměstnavatele

V daňově zvýhodněném režimu mohou nyní posílat zaměstnavatelé více peněz. Z dřívějšího limitu 30 000 Kč je to nyní 50 000 Kč za rok. Limit je stejný pro roční platbu na smlouvu o penzijním připojištění, doplňkovém penzijním spoření i na životní pojištění. V součtu je možné, aby na tyto produkty přispěl zaměstnavatel uvedenou částkou, která je osvobozena od daně z příjmu i platby sociálního pojištění a zdravotního pojištění.

Penzijní připojištění a životní pojištění

Od nového roku si mohou lidé více odečítat od daňového základu v případě, že si ukládají v doplňkovém penzijním spoření dost peněz. Nejvýhodnější úložka je v současnosti 3000 Kč. A až 2000 Kč měsíčně je možné si odečíst od daňového základu. Stejně jako u doplňkového penzijního spoření bude možné si od daňového základu odečítat 24 000 korun místo dosavadních 12 000 korun. Na daních se takto ušetří až 3 600 korun ročně.

Minimální mzda roste

Od nového roku se zvyšuje měsíční minimální mzda na 11 000 korun. Roste i mzda zaručená, která garantuje nejnižší mzdu, kterou mohou zaměstnanci určitých profesí za svou práci dostat.

Bonus na dítě a školkovné

Zvyšuje se limit pro přiznání daňového bonusu na dítě, který je vyplácen tehdy, pokud je vypočtená daň z příjmů nižší než výše daňového zvýhodnění na dítě. Když máte platit daň např. 10 000 korun, ale daňové zvýhodnění je 13 404 korun, tak 3 404 korun získáte od státu jako bonus. Vaše roční příjmy ale musí dosahovat šestinásobku minimální mzdy tedy 66 000 korun. Do těchto příjmů by se také do budoucna neměl započítávat příjem z nájmu a z kapitálového majetku, toto pravidlo, ale zatím nebylo schváleno. Protože minimální mzda ovlivňuje i výši školkovného, je nyní možné si odečíst z vypočtené daně až 11 000 korun.

Podnikatelé

Podnikatel, který má podnikání jako hlavní činnost, zaplatí na zdravotním pojištění v novém roce minimálně 1906 korun. Minimální zálohy na sociální pojištění jsou 2061 korun.

Podnikatelé, kteří výdaje odečítají paušálně povoleným procentem, budou mít v tomto roce nižší limit pro náklady, které lze takto uplatnit. Snižují se na polovinu, takže mezní hranice příjmů, ze kterých se počítají, je vždy milion korun. V zemědělství, lesnictví, vodním hospodářství či řemeslné výrobě je max. částka uplatnitelných výdajů 800 000 korun, ostatní živnostníci mají 600 000 korun, nezávislá povolání, znalci, tlumočníci či autoři 400 000 korun a příjmy z pronájmu 300 000 korun.

Formulář daňového přiznání

Zaměstnanci, kteří si podávají daňové přiznání sami, budou moci využít kratší formulář. Na tomto dokumentu budou jen ty kolonky, které musejí vyplnit. Je to výhodné hlavně pro ty, kdo mají dvě souběžná zaměstnání, odvádějí solidární daň nebo nechtějí, aby v práci měli přehled o jejich hypotéce nebo jiných finančních oblastí.

Větší daňové slevy na děti

Na druhé a další dítě v rodině se zvedá daňové zvýhodnění. Na druhé dítě je nyní možný odpočet ve výši 19 404 korun ročně a na třetí a další dítě je to 24 204 korun ročně. Sleva se nevztahuje na podnikatele, kteří si uplatňují výdaje paušálně a příjmy z podnikání u nich tvoří přes polovinu všech příjmů.

Hypotéky a úvěry

Od října minulého roku už banky neposkytují stoprocentní hypotéky. Momentálně nabízí maximálně 95-ti procentní. Pět procent tedy musíte dát ze svého nebo si půjčit jinde. Od dubna 2017 si budete moci půjčit už jen 90 procent a deset procent dát ze svého.

EET

Elektronická evidence tržeb je v chodu od prosince 2016 a vztahuje se na podnikatele, kteří poskytují stravovací a ubytovací služby. Většina zákazníků si za tyto služby v novém roce zaplatí přibližně o 10 procent víc. Provozovatelé ovšem mohou využít také slevu na DPH, pokud jsou plátci. Daň jim klesla z 21 na 15 procent (mimo alkoholických nápojů).

Od března 2017 bude elektronická evidence tržeb povinná pro maloobchod a velkoobchod. Patří sem stánkový prodej na trzích nebo e-shopy. Nyní se jedná o tom, že platby kartou bude z evidence vyjmuty. Až od července 2018 se k EET budou muset zařadit i ti, kdo vyrábějí a poté na trhu prodávají např. svetry, polštářky a jiné. Seznam činností, které do této fáze spadají, je poměrně velký a podívat se na něj můžete na těchto stránkách. Kdo se tam nenajde, spadá do předchozí fáze EET. Lidé, kteří jednou za čas jdou na trh prodat přebytky ze zahrádky, vůbec elektronickou evidenci tržeb nebudou muset řešit.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností