DomůČlánkyKam investovat, když úroky jsou minimální

Kam investovat, když úroky jsou minimální

Publikováno

Úrokové sazby dále padají dolů a zajímavé úroky na spořících účtech nabízí stále méně bank. Čím dál více lidí se ptá, kam by měli vhodně peníze investovat, jaké jsou vůbec aktuálně jejich možnosti a komu se mohou hodit.

Každá domácnost by měla mít naspořenou rezervu alespoň ve výši šestinásobku průměrné mzdy.
Každá domácnost by měla mít naspořenou rezervu alespoň ve výši šestinásobku průměrné mzdy.

Dlouhodobě peníze ztrácejí hodnotu kvůli inflaci. Ta sice v posledních letech nebyla vysoká, ovšem průměrně dosahuje od roku 2000 na 2,3 %. Jestliže se centrálním bankám podaří ovládnout hrozící deflaci, nelze vyloučit změny na druhou stranu a inflaci, která se vyšplhá do vysokých čísel. Vydané peníze se dříve či později musí někde objevit. Proti inflaci je nejlepší bojovat investicemi a zhodnocením prostředků. Peníze je však nutné investovat chytře, aby z toho něco bylo. Vysoký výnos je vždy vykoupen vyšším rizikem či nižší ziskovostí.

Jak investovat?

Při rozhodování o tom, kam chcete investovat své peníze, je nezbytně nutné položit si otázku, jak dlouho chcete peníze odložit. Kdy je budete chtít využít. Bez toho, abyste si položili tyto otázky, nelze najít žádné rozumné řešení. Druhým bodem, který musí řešit každý investor je schopnost přijmout investiční riziko. Co budete dělat v případě, že hodnota vaší investice poklesne na 20 %, 30% či 50%? Jestliže vás to bude příliš štvát a hned tuto investici prodáte a ukončíte, nejsou pro vás příliš vhodné rizikovější nástroje alespoň do té doby, než o nich zjistíte více. Lidé se obávají především věcí, kterým nerozumí. Také je potřeba pamatovat na likviditu. Za jakých okolností budete potřebovat peníze dříve? Jestliže se jedná o velmi významnou část prostředků domácnosti, je v případě nenadálé události poměrně velká pravděpodobnost, že peníze budete muset vybrat a použít je. Jestliže má rodina k dispozici mimo investované částky i dostatečně velkou finanční rezervu, je pravděpodobné, že investované peníze tak nutně potřebovat nebudete.

U krátkodobých investic vedou spořicí účty

Podle aktuální situace rodiny by měla rezerva domácnosti dosahovat alespoň šestinásobku jejich měsíčních příjmů. Při průměrné hrubé mzdě 28 152 Kč měsíčně a čtyřčlenné domácnosti, kdy dva dospělí lidé mají tuto mzdu, by měla být rezerva asi 271 014 Kč. Někdy je považována i za dostatečně bezpečnou rezerva poloviční

Likvidní rezerva není určena k uložení na delší dobu, musí být snadno dostupná a kdykoliv dosažitelná. Také nesmí být investovaná s vyšší mírou rizika. I když by lidé takovou rezervu měli udržovat stále, celoživotně, považuje se spíše za krátkodobou investici asi na 1 – 2 roky. Nejlepší způsob stále představují spořicí účty či fondy peněžního trhu.

U nás nabízí v současné době nejlepší úrokové sazby Airbank 0,90 %, Exobank a spořicí účet GARANT 0,70 %, Equa bank se spořicím účtem HIT 0,75 %, Sberbank s FÉR spořením PLUS 0,73 % či ING Bank s 0,60 %.

Mnoho lidí se ptá, proč jsou úrokové sazby tak nízké a stále se snižují. Je to z toho důvodu, že Česká národní banka snížila úrokové sazby takřka k nule a dlouhodobě drží měnový závazek kurzu české koruny kolem hranice 27 Kč/EUR. To vede k nízkým úrokovým sazbám na mezibankovním trhu.

Fondy na peněžním trhu

Fondy peněžního trhu patří k podílovým fondům, kde se investuje majetek do krátkodobých nástrojů peněžního trhu. Mohou to být krátkodobé dluhopisy, pokladniční poukázky nebo na mezibankovním trhu. Ideální jsou pouze ty, které investují do českých cenných papírů. U krátkodobých investic se nevyplatí podstupovat měnové riziko. Nízké úrokové sazby, které nyní vládnou finančnímu trhu příliš peněžním fondům nesvědčí. Na některé krátkodobé dluhopisy se musí za úrok dokonce platit. A navíc jakmile budou úrokové sazby růst, půjde hodnota dluhopisů v portfoliu dolů a s ní i hodnota podílového listu. V současnosti není ta správná doba na tento nástroj.

Dluhopisové fondy jako střednědobé investice

Střednědobé investice jsou takové, kde jsou peníze uloženy přibližně 3 až 5 let. Obecně bývá doporučováno uložení peněz do dluhopisových fondů. Těm však příliš nepřidává současná politika nízkých úrokových sazeb. Jediná příležitost k výdělku ve středním horizontu je nebát se většího investičního rizika a místo fondů státních dluhopisů zkusit buď korporátní dluhopisy, nebo podívat se i na rozvíjející se ekonomiky. V těchto oblastech byly v loňském roce investice nejlepší a je dost pravděpodobné, že i letos budou velmi úspěšné.

Při volbě dluhopisového fondu je nutné sledovat tzv. duraci. Ta udává, jaká je průměrná návratnost prostředků, které byly investovány fondem do dluhových nástrojů. Durace portfolia by měla být stejná, jako doba, na kterou chcete peníze investovat.

Při střednědobém investování peněz lze využít i přímou investici dluhopisů. Ta ovšem vyžaduje již vyšší kapitál a má i vyšší riziko ztráty z nesplacení dluhopisu. Smíšené podílové fondy leží na pomezí dluhopisových fondů a akciových fondů. Ty je možné využít podle toho, jak moc jste ochotni přijmout riziko pro střednědobé až dlouhodobé investice.

Akcie ideální jako dlouhodobá investice

Dlouhodobá investice je taková, kde si odkládáte finanční prostředky alespoň po dobu pěti let a více. Typickým příkladem je spoření na důchod, kde spoříte i desítky let nebo spoření dětem na studia a snazší vstup do dospělosti. Z finančních aktiv je v dlouhodobém horizontu ideální zařadit i akce v podobě různých nástrojů od akciových podílových fondů až po doplňkové penzijní spoření v dynamické variantě. To je vhodné i pro konzervativní klienty, kteří se obávají rizika. Čím je investiční horizont delší, tím více se vyplácí investiční riziko přijmout. Je třeba si také uvědomit, že zdroje domácností nejsou neomezené a v extrémně dlouhé době stačí při přijetí investičního rizika i menší kapitál. Například pro naspoření 1 mil. Kč za dobu 40 let stačí ukládat měsíčně 286 Kč při zhodnocení 8 %, ale při bezpečném uložení je potřeba ukládat 1362 Kč s výnosem 2 %. Za dlouhodobé investice se považuje i stavební spoření nebo investice do nemovitostí.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

1 komentář

  1. Dobrý den,

    v článku mi chybí odpověď na základní otázku – kam investovat, když jsou úrokové sazby nízké? Podle názvu bych ji očekával. Z mého polhedu je třeba se zamyslet nad tím, co se stane s výnosy, když sazby opět vzrostou. To ovlivní nejvíce dluhopisové výnosy. Je tedy základní otázkou, zda dluhopisové fondy či investice do dluhopisů jsou nyní opravdu vhodnou nízkorizikovou volbou.

    Pěkný den,
    JUDr. David Vozák

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností