DomůČlánkyNebojte se rizikovějších investic

Nebojte se rizikovějších investic

Publikováno

V drtivé většině případů se Češi řadí ke konzervativním investorům. Bojí se vstoupit do většího rizika. Přitom jsou schopni riskovat, že vinou nějaké nehody přijdou o svůj rodinný dům nebo byt, protože si ho nepojistí. Jak změnit svůj pohled na rizikovější investice?

Konzervativní fondy často svým výnosem ani nedosáhnou na inflaci.
Konzervativní fondy často svým výnosem ani nedosáhnou na inflaci.

Dlouhodobě patří v České republice mezi nejčastější volbu stavební spoření. Je to prosté. I když výnos není příliš vysoký a ani nedosáhne k inflaci, nominálně zůstává jeho hodnota stejná. Navíc je zde státní podpora. Podobně oblíbené je i doplňkové penzijní spoření (jeho transformovaný fond). Konzervativní fondy jsou tedy nejčastěji volené, ale příliš velký výnos nepřinesou.

Změňte pohled na riziko

V případě dlouhodobého horizontu nejsou konzervativní investice příliš vhodné, ale lidé na nich přesto trvají. Zmínit je možné penzijní připojištění, které je transformované do transformovaného fondu. Tyto fondy se nejspíše nikdy nepřeklenou nijak významně přes inflaci nebo jen se státními příspěvky. I přesto na nich lidé stále trvají. Je pravda, že jediné riziko je pro ně inflace, ale přesto, že se to může zdát málo, za deset let při inflaci 2,4 % ročně se reálná hodnota majetku sníží o více než 20 %, za 20 let je to 40 % a za 30 let méně než polovina. Dokud bude centrální banka ovlivňovat inflaci, jsou úspory nenápadně ukrajované a plní se státní rozpočet o inflační daň.

Konzervativní investor může z dlouhodobého hlediska očekávat maximálně tolik, že vydělá alespoň to, co mu inflace vezme. Uložené peníze tak neztratí svou hodnotu, ale také žádnou nezískají. Pokud nemá dostatečný příjem, musí si naspořit tolik peněz, kolik jich do budoucna potřebuje. Což se velmi těžko odhaduje, protože do budoucnosti nikdo nevidí. Aby mohl v penzi žít pohodlným životem bez omezování, musí v případě konzervativních investicí ukládat poměrně velké částky peněz. Když chce např. klient odejít do penze za 30 let a mít na kontě alespoň milion, může buď zvolit konzervativní investici s výnosem 2 % ročně (který ale klidně může klesnout až na nulu), nebo se nebát určitého rizika a vložit své peníze do akciového fondu, kde může očekávat výnos 6 až 8 % ročně. U konzervativní varianty musí ukládat třikrát více než u dynamické varianty. U nižších příjmů s největší pravděpodobností nadejde chvíle, kdy lidé nebudou mít dostatek zdrojů nato, aby plnili své finanční plány, a budou spořit méně. Tím pádem se jim výrazně snižuje pravděpodobnost, že dosáhnou kýžené sumy. Riziko je takřka 100 %.

U dynamické varianty klient nemá jistotu, že za 30 nebo 40 let dosáhne na plánovanou částku. Jeho investice bude v čase kolísat, vždy může přijít nějaká krize a pád, kdy se může smazat až 50 % hodnoty investic. Rozhodně však pravděpodobnost dosažení cíle je mnohem vyšší než u konzervativní investice. Dynamická varianta s omezenými zdroji je tak nakonec méně riziková než varianta konzervativní.

Finanční plán

Každá investice se musí odvíjet od přání a cílů investora. Jestliže se vydá za finančním poradcem a chce poradit kam s volnými penězi, je důležité nejdříve vědět, jaká je jeho současná situace, zda má víc peněz, než jen ty, které chce vložit jako počáteční investici a důležité jsou i jeho plány do budoucna. Většina lidí se obvykle úzkostlivě drží krátkých horizontů, protože pořádně nevědí, co s penězi chtějí dělat za několik let a tak chtějí mít různé možnosti. Tímto krokem si ovšem zavírají cestu k významnému potenciálu výnosu.

Nakupujte levněji

V Česku v současnosti vládnou slevy ve všem. Asi nikdo nekoupí raději za plnou cenu, když může nakoupit za polovic. Je zvláštní, že u investic to příliš neplatí. Když jsou akcie i akciové fondy v propadu, lidé začnou panikařit a ihned je prodávají. Někteří je prodávají i proto, že prostě chtějí, protože s propady bývá spojena i hospodářská krize a nezaměstnanost. Propad hodnoty investice není důvodem prodávat, ale možností pro investory, aby se tolik přestali bát investičního rizika. Hlavně u pravidelných investic, kde klient nakupuje podílové listy nebo akcie průběžně, za stále stejnou částku. V případě propadu koupíte za stejné peníze více cenných papírů. Takže není propad vlastně výhodný?

Lidé se také bojí toho, že podílový fond či akcie se nezotaví z propadu a zůstane již trvale znehodnocená. Samozřejmě toto riziko tu je a nejedna akciová společnost už takto skončila. I tomuto riziku lze předcházet tím, že si správně rozložíte portfolio (diverzifikace). Když jedna investice nevyjde, máte další, které ji zastoupí a dokáží nahradit vzniklou ztrátu. Ti, kdo se investování věnují dlouhodobě, to vědí a nebojí se svůj kapitál poskytnout.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností