DomůČlánkyObírají nás nulové úroky nebo ne?

Obírají nás nulové úroky nebo ne?

Publikováno

Konzervativci se ptají. Jaká je pro ně ta nejlepší investice? Možná budete překvapeni, ale je to běžný účet s nulovým úrokem. Nakonec je člověk ještě vděčný, že není záporný. I když se to možná nezdá, i nulové úroky na běžných účtech mají své výhody.

Nulové úroky nemusí být takovým problémem, jak se mnozí domnívají.
Nulové úroky nemusí být takovým problémem, jak se mnozí domnívají.

Na běžných účtech jsou dnes od bank připisovány nulové úroky. Na spořicích účtech to není o mnoho lepší. Taková je nyní situace a lidé si na ní stále příliš nezvykli. Dávno pryč jsou ty časy, kdy se ročně připisovaly i dvě až tři procenta. Jak to, že lidé nemají nic z toho, že bance dávají k dispozici své peníze.

Mnoho lidí si dokonce i myslí, že když bance peníze půjčí, zákonitě za to musí něco dostat. Aspoň pár procent. Mnozí už zapomněli na inflaci 20 procent, která byla v roce 1993 nebo úroky z hypotéky ve výši 15 procent. Na to už si dnes vzpomene málokdo, ovšem většina lidí si moc dobře vzpomíná na období, kdy na spořicích účtech dostávali tři až šest procent. Ještě před pár lety byly i na běžných účtech dvě procenta úroků. Ovšem tehdejší inflace byla kolem čtyř procent, takže měli lidé ještě o dvě procenta za rok méně. To už si ale mnozí neuvědomují. Z nákupu za dvacet tisíc je to cca o 400 korun méně. Když se to shrne, není současná situace zase tak hrozná. Nyní asi nejde sehnat lepší, kvalitnější, výnosnější, bezpečnější a likvidnější investici, než jsou spořicí účty. U některých společností získáte dokonce i kladný úrok, ale ani ten nulový není taková tragédie. Pro konzervativního investora je to ideální volba. Navíc je likvidní a pojištěná u státu.

Lidé chtějí víc

Lidé i tak chtějí víc a přesouvají peníze i ve chvíli, kdy na nějakém jiném účtu dostanou třeba jen o desetinu víc. To už je ovšem zanedbatelné číslo a za starosti s přesouváním to nestojí. I přesto to lidé dělají. Nejdůležitějším hlediskem ovšem nejsou jen úroky, ale hlavně poplatky. Mnoho za svůj účet platí hromadu peněz a ani si to neuvědomuje. Pátrejte proto po účtu, který je zdarma. Když pak ušetříte třeba 100 až 150 Kč, bude to za rok dělat příjemných cca 1500 Kč. Na Vánoce se hodí.

Státní dluhopisy nebrat

Už dávno neplatí, že nejlepší konzervativní investice jsou státní dluhopisy. Inflace kolem nuly zařídila jejich výnosy také kolem nuly. Navíc jim nepomohla ani intervence České národní banky. Centrální banka už nějaký pátek uměle oslabuje českou korunu. Spekulanti nyní očekávají konec intervencí a posílení naší měny. I proto kupují českou korunu, která posiluje a ČNB opět musí oslabovat. Za přebytečné koruny, kterých je již více než bilion, se kupují české dluhopisy a kvůli vysoké poptávce jejich výnosy klesly až do záporu. V říjnu se stal dvouletý státní dluhopis dokonce nejdražším dluhopisem na světě. Stal se dluhopisem s nejvíc záporným výnosem na světe. Jeho výnos byl menší než mínus jedno procento ročně.

A kdo takové dluhopisy musí nakupovat? Ze zákona jsou to právě banky, které vybrané peníze od klientů musí ve většině případů investovat bezpečně – tedy nakoupit právě státní dluhopisy. Banky tedy vyberou peníze od klientů a investují je do dluhopisů se záporným výnosem. Banky teď tedy nejsou z peněz na účtech svých klientů kdovíjak nadšené. Poplatky jsou většinou nulové, klienti chtějí své úroky a stát chce peníze za své dluhopisy. K tomu ještě občas přibydou obavy z toho, že ČNB nastaví záporné úroky. To ovšem není ani zdaleka takový strašák, jak by se mohlo zdát. Banky už fungují se zápornými výnosy z dluhopisů dlouho, spekulanti to pár měsíců vydrží a velcí klienti už záporné úroky dokonce platí. Záporných úroků se ale malí klienti bát nemusí. Banky si je chtějí udržet.

Větší optimismus v druhé polovině roku

Ve druhé polovině roku by mohla být situace lepší. Intervence by měli skončit. Inflace by se měla držet kolem dvou procent, to je i cíl ČNB. V tu chvíli se nejspíš úroky zvednou a můžete také začít řešit otázku, kam peníze bezpečně uložit, aby se dobře zhodnotily. Zatím je ovšem můžete v klidu a bezpečí nechat na bankovních účtech. Žádné lepší konzervativní investice nejsou. S investicemi do dluhopisových fondů raději pár měsíců počkejte a u akciových berte ty, které je možné zajistit do koruny, abyste v případě posílení koruny po konci intervencí nebyli ve ztrátě.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností