DomůČlánkyOdchod do důchodu a investování. Jde to dohromady?

Odchod do důchodu a investování. Jde to dohromady?

Publikováno

Do důchodu se investuje poměrně dobře. Jste produktivní, vyděláváte peníze a máte z čeho investovat. Jak je to ale po odchodu do důchodu. Bez ohledu na stav vašich financí, když se tomuto věku blížíte nebo jste ho už dokonce překročili, jak je to s investováním? Jde to? A jak byste měli změnit své portfolio?

Svých snů a plánů se nemusíte vzdávat ani po odchodu do důchodu. Stačí si vytvořit dostatečný finanční polštář a vhodně investovat.
Svých snů a plánů se nemusíte vzdávat ani po odchodu do důchodu. Stačí si vytvořit dostatečný finanční polštář a vhodně investovat.

I když se situace zlepšuje, stále není dostatek lidí, kteří by si v nějaké formě ukládali peníze na důchod, a když, tak obvykle volí spíš penzijní připojištění než investice. Přitom částka důchodů není ani zdaleka dostačující pro většinu penzistů. Na stát určitě není vhodné se spoléhat, tedy pokud si chcete udržet nějaký životní standard. Možná také chcete jít do důchodu o něco dřív, než vám určuje stát a máte v plánu si ho opravdu užít. Aby k tomu ale došlo, je nutné se včas připravit. Někteří řeší situaci tak, že se vrací do zaměstnání na částečný úvazek nebo hledají přivýdělek. A možností jsou i vhodné investice.

Máme pro vás několik možností, jak si důchodci mohou maximalizovat své investice a navýšit úspory.

Bez základů nemůžete stavět

Každá investiční strategie začíná stejným základním principem – počítání vašich nákladů a pravidelných příjmů. To je něco, co by mělo být vždy pečlivě provedeno. Tak nejlépe zjistíte, v jakých oblastech potřebujete snížit výdaje. Toto hodnocení také ukáže, kde vám investice mohou zaplnit mezeru při odchodu do důchodu, a pokud máte přebytek, budete hned vědět, kam směřovat svůj investiční plán a kolik do něj vložit.

Dlouhodobý plán pro spokojený život

Lidský život se stále prodlužuje a je to číslo, které se v důchodové komunitě stává stále důležitější. V roce 1900 byla průměrná délka života kolem 47 let. Dnes už je to v průměru 77 let. Mnoho obyvatel žije v dobré kondici i 80 až 90 let. V důsledku toho je vhodné zajistit, aby váš finanční plán zahrnoval i dostatečný příjem po celý život. I mimo produktivní věk.

Abyste si zajistili, že vaše finanční prostředky pokryjí vaše náklady i po ukončení zaměstnání a odchodu do důchodu, dejte si část svých penzijních fondů na nízkorizikové investice, např. podílové fondy. Po uložení rezervy, která by měla pokrývat vaše základní potřeby po dobu přibližně dvou let (v závislosti na tom, jak vysoké riziko jste ochotni tolerovat), popřemýšlejte nad tím, že si do svého diverzifikovaného portfolia přidáte investice, které budou generovat stabilní příjem.

Odložte odchod do důchodu

Pokud o nějakou dobu odložíte odchod do důchodu, budete moci prodloužit svůj důchodový příjem. Každý rok, kdy odložíte svou žádost o výplatu dávek, zvýší se vám procentní výměra důchodu o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 dní nebo 180 dní u výdělečné činnosti. Můžete i pracovat a pobírat důchod, tam ale nejsou podmínky tak výhodné (0,4 % výpočtového základu za každý rok).

Buďte flexibilní

Ne všechno lze v životě plánovat, proto je důležité být alespoň trochu flexibilní. Může se stát, že vy nebo váš partner na tom nebude zdravotně příliš dobře a vy se o něj budete muset postarat. Nebo třeba vymyslíte nějaký projekt, do kterého budete potřebovat startovací kapitál. Ať je vaše neplánovaná finanční událost dobrá nebo špatná, v životě takové situace přicházejí. Proto zvažte, že do svého investičního portfolia zařadíte i rizikovější investice, třeba akcie, které pomohou zvýšit míru návratnosti investic.

Nelpěte na penězích

Pokud jste si dokázali našetřit atraktivní základnu na svůj důchod, může být rozloučení se s finančními prostředky, které jste usilovně ušetřili, náročné, a dokonce i způsobovat úzkost. Je ovšem důležité si uvědomit, že tzv. sedět si na penězích je zbytečné. Už nemusíte do práce, celý život jste vhodně investovali a šetřili a nyní je na čase sklízet ovoce své práce.

Když tyto prostředky neinvestujete a vaše peníze doslova stojí na místě, jistě to povede ještě k většímu stresu. Jak již bylo uvedeno výše, jakákoliv rezerva, která vám zbývá, může dobře posloužit pro vytvoření fixního příjmu – v podstatě si vytvoříte portfolio kvalitních dluhopisů, které vám mohou poskytnout pravidelný měsíční zdroj příjmů.

Kontrolujte své investice

Pravidelná kontrola je klíčem k úspěchu při maximalizaci investic po odchodu do důchodu. Může se vám to zdát zbytečné, ale když budete vědět, že si svůj důchod můžete naplno užívat a máte dostatečný finanční polštář a nějaký pravidelný zdroj příjmů, budete vděčni za čas, který jste tomu věnovali.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností