DomůČlánkyNa posílení koruny připravte své portfolio

Na posílení koruny připravte své portfolio

Publikováno

Podle České národní banky by měly intervence pokračovat minimálně do března příštího roku. Jestliže se svého prohlášení bude držet, je možné počítat se stabilním kurzem koruny ještě určitě na první čtvrtletí roku 2017. Od dubna nového roku už banka sice trvání měnového závazku negarantuje, ale podle vyjádření bankovní rady by mělo dojít k ukončení kurzového závazku až ve druhé polovině příštího roku. Někteří odborníci předpokládají, že k tomuto kroku dojde během třetího čtvrtletí, už jen proto, že dle vyjádření guvernéra Rusnoka je velmi nepravděpodobné, že by intervence měly trvat i přes konec roku 2017.

S koncem intervencí by měli investoři zvážit, zda se jim vyplatí další držení zahraničních měn.
S koncem intervencí by měli investoři zvážit, zda se jim vyplatí další držení zahraničních měn.

Konec intervencí České národní banky vstupuje do ročního investičního horizontu a obchodníci by se na něj měli připravit. Na trhu panuje přesvědčení, že koruna bude mít po exitu chuť posilovat, a to při velké volatilitě. Tím sníží výnos měnově nezajištěných investic.

Česká měna má předpoklady, které jsou stanovené hospodářskou a rozpočtovou situací České republiky k tomu, aby posilovala. Odhady kurzu se pohybují přibližně na 25 až 26 korun za euro. Samozřejmě není stanoveno, že koruna na tuto úroveň dosáhne hned poté, co skončí intervence. Je velmi pravděpodobné, že ČNB bude zpočátku do kurzového vývoje hodně zasahovat. Do určité míry tak bude nějaký čas působit proti jejímu většímu zhodnocení. Není možné odhadnout, zda tento vliv nebude natolik silný v prvních měsících, že významnému růstu české měny zabrání úplně.

Strategii a jednání ČNB může být také ovlivněno měnovou politikou Evropské centrální banky (ECB). Na prosincovém zasedání rozhodla ECB podle očekávání trhu a zanechala úrokové sazby na stejných číslech. Hlavním faktorem, který má určovat další rozhodnutí naší centrální banky je ale stav domácí ekonomiky, což potvrzuje i sama ČNB. I přesto, že rostou mzdy, Rusnok si nemyslí, že by inflace byla v dohledné době problémem, ale naopak považuje výši mezd v ekonomice za neadekvátně nízkou.

Cizí měny pryč?

Měli byste se cizích měn zavčasu zbavit a převést je na koruny? Otázka, která může být v souvislosti s koncem intervencí často skloňovaná, ale nelze na ní odpovědět jednoznačně. Záleží na tom, zda prostředky chcete držet v konkrétní cizí měně nebo ne. Jestliže víte, že ji do budoucna využijete nebo se považujete za nekorunového investora, považujte měnovou konverzi českých korun spíše za spekulaci a nemusíte ji vůbec řešit. Zhodnocení, které by mohlo při držbě českých přijít, by nemuselo vyrovnat náklady, které byste museli vynaložit při směně na české koruny a zpět. Stejně tak byste mohli přijít o nějaké výnosy na zahraničních akciových trzích. Takto by měli přemýšlet zejména dolaroví investoři, pokud pro ně držení dolarů má smysl do budoucna. Nyní je na místě zmínit i potenciál posílení americké měny v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb Fedu. Stejně tak lepší situace v ekonomice USA oproti EU by měla podporovat americký akciový trh k rychlejšímu růstu.

V případě, že nepotřebujete držet peníze v cizí měně, bude pro vás konverze do českých korun dávat smysl. Určitě je však vhodné vybrat správnou chvíli. Berte v úvahu, že náklady na měnové zajištění budou do doby, než dojde k ukončení intervencí ČNB, brát část z vašich celkových výnosů, kterých by dosáhly fondy v případě, že by nebyly zajištěny.

Jestliže jste investor, který nepočítá do budoucna se zahraniční měnou, musíte se rozhodnout o správném načasování. To se odvíjí z velké části od vaší ochoty podstoupit riziko. Můžete se rozhodnout, že počkáte až do poslední možné chvíle, kdy bude exit na pořadu dne a své investice ponecháte v zahraniční měně minimálně do konce prvního kvartálu a budete důvěřovat slibu ČNB. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by nemělo dojít k překvapivému opuštění kurzového závazku, ovšem žádná rizika není dobré úplně opomíjet.

Je tedy jasné, že pro korunového investora je dobrým řešením odložit investice v cizí měně nebo omezit jejich podíl v portfoliích.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností