DomůČlánkyPříležitost pro investice může být blíž, než si myslíte

Příležitost pro investice může být blíž, než si myslíte

Publikováno

Díky současným minimálním úrokovým sazbám, hledá mnoho investorů zajímavější možnosti pro zhodnocení svých úspor. Velmi zajímavá příležitost a možná i jedna z nejzajímavějších, není přitom vůbec daleko. Jen se člověk musí více porozhlédnout v regionu střední Evropy. Akciové trhy zde sice v posledních letech spíše stály a nijak výrazněji se nehýbaly, z dlouhodobého pohledu ale rostly poměrně přesvědčivě. Díky silnému oživení ekonomik mají velmi slušnou šanci, že v růstu budou opět pokračovat. Zároveň se také jedná o stabilní trhy, není to žádný nováček a nabízí mnoho zajímavých akcií prověřených firem, které poskytují jistý potenciál výnosu.

Investice do fondů se v současné době vyplatí zejména ve středoevropských zemích.
Investice do fondů se v současné době vyplatí zejména ve středoevropských zemích.

Země střední Evropy (Česká republika, Polsko, Rumunsko, Maďarsko) vykazují oproti jiným vyspělým zemím v západní Evropě větší tempo růstu. Česká republika měla ve druhém čtvrtletí 2015 nejvyšší růst HDP v Evropě. Naše státní pokladna je na tom dobře, nehrozí nám vysoký deficit ani problémy, jako mají například v Řecku. To platí pro domácnosti i firmy. Taktéž měnové kurzy vykazují stabilitu. Země ve střední Evropě mají demokratickou vládu a patří do aliance NATO i do EU. V porovnání se zeměmi jako je Čína, Rusko či Turecko mají tak mnohem větší stabilitu a investiční riziko je minimální.

Fondy jsou vhodné pro každého investora

Pro investory a hlavně pro investory začátečníky, jsou fondy nejjednodušší možností investice. Pro středoevropský region může být ideální NN (L) International Czech Equity fond, který zprostředkovává výnosy ze středoevropských akciových trhů i pro drobné investory. Tento fond zmiňujeme hlavně proto, že se jedná o nejstarší a největší podílový fond zaměřený na tento region. Přes polovinu svého majetku investuje fond do akcií společností, které obchodují na Pražské burze, tedy do titulů, které jsou českému investorovi známé a blízké. Zbylá část majetku je pak umístěna do akcií, které se obchodují hlavně na burzách v Polsku, Maďarsku či Rumunsku. Některé ještě v dalších zemích střední a východní Evropy. Začít investovat je snadné a stačí vám jen 500 Kč měsíčně.

NN (L) International Czech Equity má za sebou 18 letou historii, spravuje přes 7 miliard Kč aktiv. Od svého založení dosahuje fond průměrných výnosů 6,5 % ročně. Přes 50 % akcií se obchoduje na Pražské burze a více jak 70 % z nich je u velkých a stabilních firem.

Rostou ceny akcií, dividendy i zisky

Díky příznivým ekonomickým a politickým podmínkám se zlepšuje i hospodaření firem. Pokračuje neustálé přibližování se středoevropských firem k vyspělým trhům a tím je i nadále podporován růst zisků u firem a růst cen akcií. Ty porostou v souvislosti s pokračujícím zotavováním se evropské ekonomiky. Navíc je ve střední Evropě relativně levná, ale kvalifikovaná a vzdělaná pracovní síla. Díky dobrým hospodářským výsledkům a všem zmíněným výhodám tak mohou lokální firmy nabídnout investorům více než zajímavé dividendové výnosy, ve kterých patří středoevropské firmy ke špičce ve světě. Pro investování do fondů působících ve středoevropském regionu nemůže být zkrátka lepší čas, než je teď.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností