DomůČlánkyStátní dluhopisy mizí i z penzijních společností

Státní dluhopisy mizí i z penzijních společností

Publikováno

Státní dluhopisy nesou již delší dobu záporný výnos, a tak se jich zbavuje kde kdo. Není divu, že i penzijní společnosti. Transformované fondy ale nenabízejí příliš mnoho možností jiných investic. Mají se účastníci doplňkového penzijního spoření obávat?

dluhopisy (1)

Státní dluhopisy České republiky se pohybují na historických minimech. Ty, které mají kratší splatnost, jsou dokonce v záporných číslech. Dlouhodobě sice výnos přináší, ale kvůli inflačnímu cíli České národní banky (ČNB) se vůbec nevyplatí. Z těchto důvodů se penzijní společnosti státních dluhopisů zbavují. Tyto výprodeje se nejvíc projevily u účastnických fondů. Na konci roku 2015 jich v portfoliích měly 54,14 %. To byla více jak polovina prostředků. Ve třetím čtvrtletí 2016 byly státní dluhopisy jen 32,54 %, což byla necelá třetina investovaných peněz. Transformované fondy státní dluhopisy ve stejném období zase nakupovaly. Z 69,12 % se jejich podíl zvýšil na 72,44 %.

Výnosy státních dluhopisů

Dokonce ani výnosy 10-tiletých státních dluhopisů nedosahují žádných velkých čísel. Když je má penzijní společnost ve svém portfoliu, dostane s největší pravděpodobností jen minimální výnos pod inflací. Na konci září 2016 byly na historicky nejnižších hodnotách 0,25 %. I nejvyšší výnosy z minulého roku na úrovni 0,62 % z konce ledna jsou hluboko pod inflací, které chce dosáhnout Česká národní banka. Inflace se má dostat na 2 % s rozmezím od 1 % do 3 %.

Do určité míry může penzijní společnost účtovat tzv. do splatnosti. To funguje tak, že je zaúčtuje při nákupu a jejich hodnotu nepřeceňuje na základě tržní ceny. Takto je drží po celou dobu až do splatnosti a získá výnos, s kterým dluhopisy zakoupila. Dluhopisy je možné tímto způsobem účtovat jen do určité míry, zbytek je nutné oceňovat v tržních cenách. Když výnosy vzrostou, tržní cena dluhopisů jde dolů. Tím pádem jsou ztrátové. U transformovaných fondů by tuto ztrátu musel uhradit akcionář (vlastník společnosti) a uhradit ji ze svých peněz. Je logické, že se bude snažit řídit investice tak, aby výnosy zůstaly kladné. Do transformovaných fondů ovšem není nezbytně nutné nakupovat 10-tileté dluhopisy a na trhu je možné získat třeba dluhopisy s plovoucím výnosem, kde se výnos pohybuje na úrovni nuly a je velká pravděpodobnost, že do budoucna porostou úrokové sazby. Nebudou ani klesat ceny ve chvíli, kdy rostou úroky.

Investování účastnických fondů

Účastnické fondy investují podle rizika do různých aktiv. Mohou to být běžné účty, ale i akcie a alternativní investice. Po snížení investic do českých státních dluhopisů se více orientovaly na jiná aktiva. Narostly investice do běžných účtů a termínovaných vkladů, které jsou sice méně výnosné, ale bezpečné (z 17,61 % na 23,48 %). Klesly i investice do dluhopisů zemí OECD a MFI (z 15,21 % na 13,33 %). A vzrostly ostatní dluhopisy (z 12,27 % na 16,55 %).

Větší pohyb byl zaznamenán i u rizikovějších aktiv. Do svých účastnických fondů dokoupily penzijní společnosti akcie a došlo také k navýšení podílových listů podílových fondů. Za první tři čtvrtletí loňského roku navýšily účastnické fondy svůj kapitál o více než 56 %. Z části jsou to nové vklady účastníků a částečně přechody z transformovaných fondů. Z těch odešlo 214 294 účastníků. I tak ale vklady v transformovaných fondech stouply o více než 5% na 357,4 mld. Kč.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností