DomůČlánkyVýhody opcí oproti akciím

Výhody opcí oproti akciím

Publikováno

Již ve starověkém Řecku byly zaznamenány kontrakty podobné opcím a byly spojované s úrodou oliv. Základy opčních obchodů tak, jak existují dnes, tedy standardizovaných a obchodovaných na burze, existují od 70. let 20. století, kdy se začaly obchodovat na opční burze v Chicagu. Od té doby popularita burzovních opcí stále roste.

Často se lidé bojí obchodovat opce proto, že se bojí rizika. Ovšem je důležité si uvědomit, že každá investice má své riziko a je jedno, o jaký se jedná instrument. Bez rizika není zisk. Opce jsou navíc obchodním instrumentem, kde lze riziko řídit a i proto jsou tak oblíbené. V pěti následujících bodech se dozvíte, jaký je rozdíl mezi akciemi a opcemi, a proč jsou v některých případech lepší opce.

Opce mají oproti akciím mnoho výhod, mimo jiné jsou levnější a nabízejí možnost využít pákový efekt.
Opce mají oproti akciím mnoho výhod, mimo jiné jsou levnější a nabízejí možnost využít pákový efekt.

Akcie jsou dražší než opce

Každý investor chce investovat s co nejmenšími náklady a získat co největší zisk. Nákupem call opce místo akcií získává investor právo koupit 100 kusů akcií za dohodnutou cenu. Protože je cena koupené opce mnohem nižší, může investor snížit investovaný kapitál k získání stejné expozice až několikanásobně. Např. nakoupíte 100 akcií při ceně 110 USD. To je investice 11 000 USD. Oproti tomu call opce s realizační cenou 110 USD je možné prodávat za prémii 5 USD. To je investice 500 USD (5 USD za každou akcii, kterou můžete získat přes opce). Call opce je právo na pořízení akcií a za jeho získání se platí zmíněná prémie. Investice do opce je 22krát nižší oproti nákupu akcií (v tomto případě). Díky nižším nákladům na otevření stejně velké pozice jako v akciích je možné otevřít buď větší pozici, nebo diverzifikovat a otevřít další pozice. Ušetřit je možné i na transakčních nákladech, které se pojí s otevřením pozice v dané výši.

Opce mají jen určité riziko

Opce se mohou obchodovat různými opčními kombinacemi, jedná se o strategie. Ty jsou s různým stupněm rizika, ale většinou méně než akcie. Vyžadují totiž menší investovaný kapitál než akcie a mají vyšší odolnost vůči nepředvídatelným cenovým skokům u akcií. Ztráty u akcií je možné omezit zadáním prodejního stop pokynu (stop-loss). Jakmile cena akcie klesne na nebo pod zadaný pokyn, akcie se automaticky prodají. Tím se předejde vyšším ztrátám, kdyby cena akcie klesala i nadále. Nevýhodné je to v případě cenových odskoků. Tehdy akcie otevírají výrazně pod zavírací cenou z předchozího obchodního dne a naopak.

U call opce je situace lepší. Když klesne cena akcií, klesne cena opce maximálně na nulu a přijdete o investované peníze. Pokud klesne cena opce, nedojde automaticky k jejímu prodeji. Když se v dalších dnech cena zvýší, naroste i cena opcí. Investor by mohl snížit ztrátu a dosáhnout i zisku.

Výhodnější spekulace na pokles ze strany opcí

Uvedené informace platí, i když budete uvažovat místo nákupu akcií o spekulaci na pokles otevřením krátké pozice. Místo call opce stačí nakoupit put opci, která umožňuje investorovi prodat akcie při dané ceně v budoucnosti. Oproti otevření krátké pozice v akciích má nákup put opce dvě velké výhody. V první řadě u akcií se za zapůjčení platí úrok protistraně, která akcie půjčila pro prodej na krátkou dobu. U put opce se žádný úrok neplatí. Druhá výhoda spočívá v tom, že kdo akcie na krátký prodej půjčil, může je kdykoliv chtít vrátit. U put opce toto nehrozí, takže pozici máte plně pod svou kontrolou.

Vyšší flexibilita díky strategiím

U akcií jsou pouze dvě možnosti – růst a pokles. Opce umožňují dosahovat zisků různými možnostmi nejen správným odhadnutím budoucího směru vývoje. Je možné vydělávat i na tom, že akcie neklesnou pod určitou úroveň, že jejich cena bude stejná ve zvoleném cenovém rozmezí v daném období či na zvýšené volatilitě.

Možnost pákového efektu

Protože na nákup call opce je potřeba nižší kapitál než na nákup akcií, můžeme u opce využít lákadlo pákového efektu. Pokud by akcie zdražili na 140 USD, při nákupu na úrovni 110 USD bychom dosáhli zisku 30 USD na akcii. To je zhodnocení ve výši 27 %. Ve stejné situaci by cena koupené call opce s realizační cenou 110 USD vzrostla na 30 USD. To je rozdíl mezi tržní cenou a realizační cenou (140 – 110). Při zaplacené opční prémii ve výši 500 USD by výsledný zisk byl 2 500 USD. To je zhodnocení ve výši 500 %. Pamatujte však na to, že pákový efekt funguje oběma směry. Takže tak, jako můžete vydělat, můžete i prodělat.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností