DomůČlánkyJak vypadají tři základní typy investic?

Jak vypadají tři základní typy investic?

Publikováno

Jaké můžeme definovat základní druhy investic? V tomto článku si přiblížíme tři typy a podíváme se i na to, co rozhodně investice není, i když se vás o tom někdy reklama bude snažit přesvědčit.

Koupi sběratelských předmětů je potřeba mít dobře promyšlenou, aby přinesla požadovaný zisk.
Koupi sběratelských předmětů je potřeba mít dobře promyšlenou, aby přinesla požadovaný zisk.

Samotná investice je definována jako něco, co je zakoupeno za peníze a očekává se od ní, že přinese zisk. Rozdělit je můžeme do tří základních skupin na majetek, úvěry a peněžní ekvivalenty.

1. Vlastnictví a majetek

Když se řekne „investice“, většině lidí se vybaví slovo „majetek“. Jedná se o nejvíce volatilní a ziskovou třídu. Do této kategorie řadíme:

  • zásoby – hovoříme o všech obchodovaných cenných papírech od futures po měnové swapy. Je to vše, co můžete vlastnit. Když si koupíte jednu z těchto investic, máte právo na část hodnoty společnosti nebo právo vykonat určitou akci. Zisky se uskutečňují nebo neuskutečňují podle toho, jaká je tržní hodnota majetku, na který vlastníte právo. Můžete například vlastnit akcie společnosti Apple. Když zaznamená vysoký zisk, budou chtít i jiní investoři akcie této společnosti. Zvyšuje se poptávka, která navyšuje cenu a tím roste váš zisk, pokud se rozhodnete akcie prodat.
  • obchod – peníze, investované do zahájení a provozování podniku. Podnikání je jednou z nejtěžších investic, protože je na to potřeba víc než jen peníze. Proto mají tyto investice mimořádně velký potencionální výnos. Když podnikatel dokáže vymyslet a realizovat produkt či službu, kterou lidé chtějí, mohou mít ohromné zisky. Vynikajícím příkladem je Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft a jeden z nejbohatších lidí na světě.
  • nemovitosti – domy, byty, pozemky a další nemovitosti, které si lide kupují k pronájmu i dalšímu prodeji jsou investice. Dům, ve kterém žijete, ale investicí není, protože slouží pro naplnění jiné potřeby.
  • drahé a sběratelské předměty – zlato, cenné obrazy, starožitnosti, šperky apod. mohou být považovány za investici v případě, že se jedná o předměty, které jsou zakoupeny za účelem jejich dalšího prodeje a získání zisku. Drahé kovy a sběratelské předměty často nemusí být dobrou investicí, ale řadí se mezi ně. Stejně jako domy nesou riziko znehodnocení (škody) a vyžadují náklady na údržbu a skladování. Tyto náklady pak snižují případné zhodnocení.

2. Investice do půjček

Investovat se dá také do úvěrů. Ty mají tendenci mít nižší riziko než investice do nějakého majetku. Výnosy ale nebývají tak vysoké. Dluhopis, který společnost vydá, ji zavazuje zaplatit stanovenou částku po určitou dobu. Zásoby nebo jiný majetek může za stejné období zdvojnásobit či ztrojnásobit svou hodnotu a pak investor vydělá mnohem víc než na úrokových sazbách za poskytnutí úvěru. Také ale může svou hodnotu ztratit nebo firma zbankrotovat a akcionář přijde o své investované peníze. Držitel dluhopisu obvykle své peníze získá.

Investorem se můžete nazývat, když máte jen běžný spořicí účet. I to je v podstatě půjčování peněz bankám. Zhodnocení je v současné době velmi nízké, ale protože musí být vklady ze zákona pojištěné, riziko není žádné.

3. Peněžní ekvivalenty

Mezi ně řadíme investice, o kterých se dá říct, že jsou „stejně dobré jako hotovost.“ To znamená, že se dají velmi snadno na hotovost převést. Mezi peněžní ekvivalenty řadíme fondy peněžního trhu. V rámci fondů není výnos příliš velký, ale současně ani neexistují velká rizika. Tyto fondy jsou likvidnější než ostatní investice.

Jaké položky mezi investice neřadíme?

Mezi investice neřadíme například vzdělání. I když se to často investicí nazývá a je pravda, že v budoucnu může správné vzdělání určitě přinést dobré zhodnocení. Důvod, proč to technicky investice není, je ryze praktický. Za investici by tak mohlo být považováno ledacos. Můžete třeba koupit položku, která by vám mohla potencionálně pomoci zvýšit produktivitu, a vy byste pracovali efektivněji a tím pádem vydělali víc peněz. Mezi investice také nepatří různé spotřebitelské nákupy (lůžka, auta, mobilní telefony, televizory – všechny položky se přirozeně znehodnocují v čase).

Mezi investice tedy nelze zařadit úplně vše, co se na internetu nebo v televizi jako investice tváří. Pokud budete chtít peníze skutečně „investovat“ a ne jen něco „nakupovat“, musíte přemýšlet. Rozhodujícím kritériem je, zda existuje potenciál pro dosažení zisku. A slovo „potenciál“ má v tomto případě velkou důležitost. Protože ne každá legitimní investice vám vydělá peníze. Abyste byli opravdu úspěšní a vydělali peníze prostřednictvím investic, musíte nejdříve zkoumat a vyhodnotit různé možnosti. Nestačí jen vědět, co je a není investicí, ale určitě se jedná o první a zásadní krok k úspěchu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností