DomůČlánkyJak začít s investicemi od začátku

Jak začít s investicemi od začátku

Publikováno

V první řadě je potřeba vědět, zda vůbec máte nějaké peníze na to, abyste mohli začít něco investovat nebo spořit. Jinak budou peníze hrát jen těžko ve váš prospěch. Začněte tedy úplně od začátku a zlepšete svou finanční gramotnost.

K tomu, abyste mohli začít rozumně investovat, potřebujete nejdříve určitou finanční gramotnost.
K tomu, abyste mohli začít rozumně investovat, potřebujete nejdříve určitou finanční gramotnost.

Internet je dnes plný různých chytrých rad, návodů, kurzů, e-knih apod., můžete získat informace a návody takřka o všem. I o penězích a investicích je toho napsáno hodně, ale ne vždy se takové informace dobře a rychle hledají, nebo jsou příliš stručné a nejasné. Přitom právě peníze jsou nedílnou součástí našich životů. Bez nich si nezaplatíte bydlení, nekoupíte jídlo, nevyrazíte na dovolenou. Mít dostatečné povědomí o penězích a finanční gramotnosti by mělo být důležité pro každého člověka. Tak se může vyhnout problémům, které s minimálními nebo nulovými znalostmi vznikají. I když se vám o peníze stará třeba někdo jiný, nic to nemění na tom, že byste alespoň základní přehled o penězích, financích i investicích měli mít.

Začněte od začátku

Ve světě financí existuje nepřeberné množství různých termínů. Mnoho z nich zní velmi odborně a komplexně. Některé vás možná až vyděsí (akcie, dluhopisy, podílové a hedge fondy, Sharpův rozměr apod.). Mnoho lidí se přestane o finance hlouběji zajímat hned na začátku jen z toho důvodu, že se setkají s těmito termíny. Je jasné, že nějaké hlubší pochopení zabere mnoho času a studia, ale to také není nezbytně nutné. Pro běžný život vám postačí jen základy. Jakmile je máte v malíku, můžete pokročit k získávání znalosti o oblasti, která vás více zajímá.

Kam jdou vaše peníze?

Největším problémem lidí je to, že utrácejí více, než vydělají. Jejich výdaje jsou vyšší než příjmy. Podle studie Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) je to největší problém u žen. Stude nazvaná In Our Best Interest: Women, Financial Literacy and Credit Card Behavior ukázala, že ženy často platí pozdě poplatky a uhradí jen malé platby za dluhy oproti mužům.

Pro získání správné finanční gramotnosti je tedy nezbytně nutné získat správné výdajové návyky. Nejlepší je, udělat si měsíční plán, který je rychlý a snadný. Navíc v sobě nemá žádné termíny, které byste měli problém pochopit nebo si zapamatovat.

Je to jednoduché. Jeden měsíc plaťte veškeré nákupy pouze v hotovosti nebo debetní kartou. Zapomeňte na kreditní karty. Schovávejte si účtenky nebo si je zapisujte, ať máte přehled za co a kolik jste utratili. Na konci měsíce proveďte kalkulaci a spočtěte všechny výdaje.

Takto snadno zjistíte, kolik peněz měsíčně utratíte a za co. Uvidíte, kudy vám utíkají peníze zbytečně. Identifikujete položky, které se pravidelně opakují, takže si spočítáte, kolik byste měli mít každý měsíc připraveno, abyste dokázali pokrýt nezbytné výdaje. Můžete také zjistit, kolik peněz byste mohli dát na případné investice. Takto postupně přebíráte kontrolu nad svými financemi. Navíc si uděláte přehled i o tom, kolik a kde dlužíte. Nepotřebujete žádné složité termíny a ani výpočty. Dalším rozumným krokem v této chvíli je nastavit si automatické platby u položek, které se pravidelně opakují. Tím dosáhnete toho, že se nikdy s platbou neopozdíte a nebudou vám zbytečně naskakovat úroky.

Zatočte s dluhy

Až zvládnete první krok, tedy budete vydělávat více, než utratíte, můžete se posunout o kousek dál. Pokud začíná vaše hotovost vykazovat nějaké přebytky, měli byste se zaměřit na splácení dluhů. To vám umožní rychleji zaplatit dluh a snížit tak množství peněz zaplacených na úrokových platbách věřitelům. V tomto bodě navíc získáte další znalosti z oblasti financí a peněz, tedy o úrocích. Pochopíte, jak úroky narůstají během času. Logicky tak zaplatíte mnohem více, než kolik byla původní půjčka. Tato logika je stejná u věřitelů i u investorů. Pokud pochopíte fungování složeného úročení, získáte jistý přehled o důležité strategii, kterou investoři potřebují k tomu, aby vydělali peníze. Ta také zdůrazňuje, proč je tato strategie tou, kterou vy sami chcete.

Konečně spoření a investování

Třetí a trochu příjemnější krok. Pokud se držíte výše uvedeného, měli byste utrácet méně, než vyděláte a zároveň jste na tom dobře i se splácením dluhů. Jestliže vám stále nějaké peníze zbývají, můžete začít šetřit. Na výběr máte ze dvou základních druhů úspor: krátkodobé (dostupné prostředky v případě nenadálých výdajů) a dlouhodobé (investice – na stáří, pro děti, na bydlení – není to čistě o spoření, už je tu i nějaké riziko). Pro začátečníky v tomto odvětví je lepší začít tak, že u krátkodobého spoření si otevřete spořicí účet v nějaké bance (nebo také termínovaný vklad, ale zde jsou již pravidla o něco přísnější nebo stavební spoření).

U dlouhodobého spoření nebo také investování můžete dát peníze do podílového fondu, který sleduje vybraný tržní akciový index. Tento způsob je asi nejlepší cestou pro začátečníky, jak ochutnat investiční nástroje. Každý den máte přehled o tom, jak na tom vaše peníze jsou, získáte návratnost investic, která na tom není hůře než obecný akciový trh.

Je jasné, že v současné době nejsou spořicí účty v bankách příliš výnosné a investice do tržních akciových indexů nejsou tím jediným, kam můžete dlouhodobě peníze vložit, ale pro začátek je to určitě vhodné. Pokud se do toho dostanete a časem začnete mít zájem zvýšit své znalosti v oblasti investování, můžete vybrat něco jiného. Zaměřit se třeba na akcie, dluhopisy nebo jiné finanční nástroje. Informací je celá řada a jsou dostupné v novinách, časopisech, knihách a hlavně na internetu.

Pomalu, ale jistě

Zvýšení finanční gramotnosti není otázka jednoho dne. Je nutné změnit celý svůj pohled na finance. Udělat si v penězích řád a mít přehled o tom, kam peníze vkládáme. Když se k těmto krokům odhodláte, začnete lépe ovládat své příjmy a výdaje, snížíte množství dluhů a budete moci i šetřit a investovat. Peníze tak konečně začnou hrát ve váš prospěch a ne proti vám.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností