DomůČlánkyZhodnoťte v novém roce své finance efektivně

Zhodnoťte v novém roce své finance efektivně

Publikováno

Zamýšlíte se nad tím, jak v novém roce vhodně ochránit úspory před inflačními vlivy nebo se chcete zabezpečit na penzi bezpečně? Nebo přemýšlíte nad tím, jak zhodnotit své naspořené peníze? Máme pro vás několik tipů.

Každý člověk by měl své peníze vhodně zhodnocovat.
Každý člověk by měl své peníze vhodně zhodnocovat.

Spoření na důchod

I když si u nás většina lidí na důchod spoří, ekonomové říkají, že to není ani zdaleka dost. Podle statistik si na důchod spoří více jak polovina lidí v produktivním věku. Průměrně lidé vkládají na penzijní účty 586 korun. Jestliže však chcete být v důchodu zajištěni skutečně dobře a čerpat rentu alespoň deset tisíc měsíčně a navyšovat ji postupně o inflaci, potřebujete mít na účtu zhruba 3 miliony korun. To ale při vkladech 586 korun nenaspoříte. Na státní důchodové pojištění odvádíte z průměrné mzdy 7300 korun za měsíc. Kam byste však měli ukládat peníze, aby to bylo co nejvýhodnější? Z dlouhodobého hlediska jsou nejvýnosnější akcie. Jejich výnos vzniká formou dividendy a jejich hodnota také v průměru ve světě dlouhodobě roste rychleji než inflace. Do akcií je možné pravidelně investovat prostřednictvím dynamických účastnických fondů u penzijních společností nebo v klasických akciových fondech.

Většina obyvatel spoří do tzv. transformovaných fondů. Ty vznikly po zániku dřívějšího penzijního připojištění. Lidé v těchto fondech mají stále záruku nezáporného zhodnocení, ovšem transformované fondy nakupují české státní dluhopisy. Protože do splatnosti desetiletého českého státního dluhopisu je nyní asi 0,5 %, je potencionální výnos z fondů v dalších deseti letech nula.

U akcií se mnoho lidí obává jistého rizika. Z krátkodobého hlediska tu také určité riziko je, protože jejich tržní cena se na burze neustále mění. Pokud se však jedná o dlouhodobý časový horizont (20-30 let spoření a další roky čerpání), není třeba se obávat.

Vhodné využití vlastních peněz

Jestliže máte dost peněz a chcete přestat pracovat a užívat si, jistě vás zajímá, kam peníze vložit, abyste mohli výhodně čerpat pravidelnou rentu. K tomu je třeba skloubit dva aspekty, a to generovat stabilní a pravidelný výnos a současně se snažit dlouhodobě ochránit kapitál před působením inflace. Velmi oblíbenou a dobrou možností jsou například investice do nemovitostí. Pokud se o ni budete dobře starat a bude si udržovat svou hodnotu s inflací a současně ji budete pronajímat, máte stabilní výnos. Další možností jsou již zmiňované akcie. Jejich cena sice stabilní není, ale z dlouhodobého hlediska rostou rychleji než inflace a pravidelný výnos se dá označit za relativně pevný. Pokud chce člověk čerpat rentu, jsou ideální dividendové třídy akciových fondů, které mohou investorům přinést pravidelný výnos. U nás bohužel zatím tuto variantu příliš fondů nenabízí, ale jsou k dispozici i takové, kde je možné získat pravidelnou dividendu na více než 5 % ročně.

Své peníze nenechte na účtu ladem

Pokud máte na účtu v bance volné peníze, které byste rádi bezpečně uložili, aby vydělávaly, máte různé možnosti. V první řadě je nutné říci, že spořící a jiné tradiční bankovní vklady dnes moc výhodné nejsou, protože přináší jen minimální úrok. Stejně špatně na tom jsou i klasické konzervativní dluhopisové fondy. Lepší možností jsou nyní fondy, které investují do korporátních dluhopisů. Vhodné však určitě nejsou neveřejné emise dluhopisů. Volte vždy raději dluhopisový fond s několika stovkami emisí, než abyste půjčovali peníze jedné firmě. Oblíbená a zajímavá konzervativní investice jsou stále nemovitosti. Do těch je možné investovat i s menším kapitálem prostřednictvím nemovitostních fondů. To bývá i efektivnější a úspornější z hlediska času, financí i daní, než se starat o správu nemovitosti. Investoři mohou mít solidní a stabilní výnosy.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

1 komentář

  1. Akcie jsou přesně to, co mě lákalo už dlouho a konečně jsem se k tomu dostal, i díky vaším článkům, takže tisícere díky!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností