DomůZprávyPoprvé v historii je na burze Marihuana. A boduje

Poprvé v historii je na burze Marihuana. A boduje

Publikováno

Firma Tilray, specializující se na pěstování konopí, začala minulý týden obchodovat na newyorské burze Nasdaq se svými podíly. Jedná se o první společnost takového druhu, která se stala součástí jedné z hlavních amerických burz. Díky tomu se firmě podařilo zvýšit kapitál o 153 milionů dolarů.

Konopný průmysl má velkou budoucnost.
Konopný průmysl má velkou budoucnost.

Ke vstupu na burzu se firma rozhodla proto, že chce zvýšit produkci ve světě. V současnosti má konopnou farmu v domovské Kanadě a Portugalsku, odkud jdou výrobky do zemí Evropské Unie. 

Pěstitel Tilray je velmi ambiciózní a v blízké budoucnosti chce svou produkci ještě rozšířit. V Kanadě k tomu bude mít i velkou příležitost, protože od 17 října zde dojde k legalizaci užívání marihuany pro rekreační účely, což znamená mnohonásobně větší trh než doposud. 

Také proto si firma zvolila jednu z největších burz ve Spojených státech. Podle listu Financial Times jí to umožní přístup k mnohem větším kapitálovým zdrojům, které provází hodně publicity. O první veřejnou nabídku akcií mělo zájem 70 procent investorů z USA.

Společností zabývajících se konopím stále přibývá

Konopný průmysl je v současné době na vzestupu a představuje jedinečnou investiční příležitost na globálním trhu. Zároveň ukazuje i na to, že se mění vnímání tohoto sektoru. Společností tak poměrně houfně přibývá. Firma Tilray, která své produkty nabízí v deseti zemích světa je jen další z řady. A jejich podnikatelský úspěch může podpořit vznik dalších. 

Marihuanu lze legálně pro rekreační účely využívat v devíti amerických státech a až dvě třetiny států konopí legalizovalo pro využití k medicínským účelům. 

Americké konopné společnosti nemohou obchodovat ve Spojených státech se svými akciemi, protože tam má marihuana stále status ilegální drogy. Proto hodně firem vstupuje na burzy v Kanadě. Kanadské společnosti, které prodávají léčebné konopí na kanadském trhu, na americké burzy mají přístup.

Nové obchodování na americké burze

Na burzách Nasdaq a NYSE už takovým způsobem obchodovaly kanadské společnosti Cronos Group a Canopy Growth. Obě podnikají v marihuanovém průmyslu, ale žádná z nich neemitovala nové akcie ve Spojených státech.

Proto je Tilray první firma, která vstoupila na americkou burzu pomocí veřejné nabídky akcií IPO. IPO je spojeno s emisí nových akcií. Podniky jej využívají, když chtějí získat další kapitálové zdroje. Je ale výhodné i jinak. Investiční banky, které celou emisi připravují a vedou, garantují hladký průběh obchodování tím, že první den stanoví minimální cenu za akcii a také seženou nové investory. 

Pro Tilray vstup na burzu znamenal velký úspěch. Původně chtěla společnost prodávat akcie v ceně 14 až 16 dolarů za akcii. Během čtvrtka ale cena akcie stoupla asi o 30 procent a na konci dne se dostala na 22,39 dolaru. Tím vzrostla tržní hodnota společnosti Tilray na dvě miliardy dolarů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností