DomůZprávyEvropským akciím se v říjnu dařilo

Evropským akciím se v říjnu dařilo

Publikováno

Evropské akcie byly v říjnu velmi výkonné a vzrostly nejvíce za posledních šest let. Pozitivní dopad na ně měla zejména celkově klidnější atmosféra na trzích po velkých letních výkyvech. Investoři také věřili podpůrné měnové ekonomice v regionu. Index FTSEurofirst 300 sice v pátek 30. října zakončil beze změn, ale jinak si za předchozí měsíc počínal velmi dobře a připsal si asi 8 procent, což je nejvíc od roku 2009.

Burzovní makléř agentury Bloomberg
Burzovní makléř agentury Bloomberg

V pátek index Euro STOXX 50, uzavřel na 3418,23 bodu. Za celý den se zvedl jen o 0,14 procent. Index sleduje nejvýznamnější akcie v eurozóně. Podle údajů z agentury Bloomberg tento indikátor stoupl za uplynulý měsíc asi o 11 procent. Výše zmíněný index FTSEurofirst 300 v pátek přidal 0,01 procent a ukončil den na 1484,46 bodu.

Německý index DAX vzrostl v pátek o 0,46 procent na 10,850,14 bodu. Za říjen si připsal 12 procent navíc, což dělá nejlepší hodnotu za posledních šest a půl roku. Ne příliš dobré hospodářské výsledky firem se odrazily na britských akciích. Jejich hlavní index FTSE 100 klesl o 0,54 procent na 6361,09 bodu, ovšem celkově si za říjen připsal nejvíc od července 2013. Pařížský index vzrost o 0,24 procent a ukončil na 4897,66 bodu.

Také automobilka Renault si polepšila a přidala 5,3 procenta v reakci na dobré hospodaření. Firma zvýšila svůj čtvrtletní příjem. Evropský výrobce letadel Airbus stoupl o 4,4 procent, a taktéž zejména díky svému dobrému hospodářskému výsledku. Naopak kosmetické impérium L´Oréal si 4,6 procent odepsaly, protože poslední čtvrtletí nebylo tak úspěšné, jak se očekávalo. Spadly také akcie velkých řeckých bank. Nejspíše za to mohlo tvrzení bankovních zdrojů agentury Reuters, že prověrka finančního zdraví těchto bank nedopadne příliš dobře a odhalí nedostatek kapitálu až ve výši 14 miliard eur. Prověrku provádí Evropská centrální banka.

Někteří investoři trvalejšímu růstu nevěří

Podle investorů by Evropská centrální banka mohla podniknout další kroky, jak podpořit obchod a podnikání v Evropě. To pro ně byl velký impuls k nákupu akcií. Někteří ekonomové však mají pochybnosti, zda by mohly evropské akciové trhy ještě do konce roku nějak více upevňovat svou pozici. Na vině by prý mohl být zejména nepříznivý vliv v podobě malého hospodářského růstu v Evropě. I když se pro řadu institucí ukázal říjen, jako nejlepší měsíc za dlouhou dobu, jsou někteří stále skeptičtí.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností