DomůZprávyPražská burza opět posiluje

Pražská burza opět posiluje

Publikováno

Praha,_Staré_město,_Burzovní_palác (1)
Pražské burze se zatím daří

Po úspěšném předchozím týdnu, kdy Pražská burza zaznamenala významný růst, na něj v pondělí znovu navázala a růstový trend pokračuje. Index PX stoupl po 11 hodině o 0,26 procenta na 1034,20 bodu. Daří se hodně financím. Asi nejvíce stouply akce Erste Bank. Oproti tomu cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ zlevňují. Do červených čísel se dostal i petrochemický holding Unipetrol nebo správce sítí Cetin. Tyto informace průběžně vydává Pražská burza na svých internetových stránkách.

Česká koruna posílila přes víkend o čtyři haléře na 27,05 Kč/EUR. Zatím se podle analytiků žádné výraznější výkyvy neobjevují a její kurz se drží v těsné blízkosti 27 korun. Vůči dolaru koruna oslabila celkem o 13 haléřů na 24,65 Kč/USD. Tyto údaje zveřejnil server Patria Online.

Emise Komerční banky stouply jen nepatrně o 0,09 procenta na 5520 korun. Pojišťovna VIG si připsala růst o 0,88 procenta na 857,50 korun. Erste Bank připsala 1,4 procent na 745,80 korun. Erste Bank i Komerční banka chtějí v tomto týdnu představovat také své čtvrtletní výsledky. Komerční banka hovoří o středě a Erste Bank o pátku.

Asi nejvíce rostly akcie těžební NWR, které stouply o 4,5 procent na 23 haléřů. Tento růst ovšem nemá příliš velký vliv na index PX. Burzovní index ovlivňují cenné papíry ČEZ, které zlevnily o 1,1 procent na 590,40 koruny.

Akcie Unipetrolu klesají

Unipetrol si po slušných ziscích z minulého týdne odepsal 1,74 procenta na 183,2 Kč. To se děje zejména kvůli klesajícím cenám ropy na světových trzích, kdy ropa WTI dosahuje hodnoty 47 dolaru za jeden barel.  Tento pokles ještě podpořila informace o zrušení sankcí proti Íránu, kdy by z těchto důvodů mohla začít růst produkce na 0,5 mil. barelů ropy denně a během několika měsíců o 1 mil. barelů. Tím by se velmi zvýšila nabídka na úkor poptávky.

Mimo Unipetrolu oslaboval také pivovar Lobkowitz, celkem o 1 procento na 192,25 Kč za jeden kus.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností