DomůZprávyVláda prodává statní dluhopisy. Vyplatí se?

Vláda prodává statní dluhopisy. Vyplatí se?

Publikováno

Podle odborníků jsou nové státní dluhopisy, které si nyní můžete koupit od ministerstva financí, velmi bezpečnou investicí. Jejich výnos je ale dost nízký a sotva pokryje inflaci. A počítejte i s daní z příjmu, kterou z výnosu musíte zaplatit. Pro koho se hodí?

Ministerstvo financí začalo prodávat dluhopisy fyzickým osobám. Hodí se spíše konzervativním investorům.
Ministerstvo financí začalo prodávat dluhopisy fyzickým osobám. Hodí se spíše konzervativním investorům.

Dluhopisy Republiky vydávané ke stému výročí naší země jsou určené fyzickým osobám. Jejich splatnost je šest let a jejich největší výhodou je bezkonkurenčně bezpečnost. Úročení ale mají mizerné a sotva pokryje inflaci, pokud v příštích letech zůstane na své dvouprocentní úrovni, což je přesně cíl České národní banky. Mnoho lidí také zapomíná na patnáctiprocentní daň z výnosu investice do dluhopisu.

Státní dluhopisy neohromí

Dříve vydané klasické dluhopisy na šest let jsou aktuálně na výnosu 1,6 procenta. Průměrný výnos nově vydaných státních dluhopisů se dostane na 2,1 procenta. Protože budou kupony automaticky reinvestovány, výnos ještě o něco málo poroste. Kdo by chtěl vydělat o něco víc, měl by nakoupit spíše firemní dluhopisy. Tam už ale roste i riziko.

Spořicí dluhopisy mají být zajímavé pro lidi, kteří chtějí své stávající úspory někam bezpečně vložit, trochu vydělat a nezajímají je podílové fondy. Je to příležitost podílet se na českém státním dluhu bez poplatků zprostředkovatelům. České domácnosti mohou na správě státního dluhu vydělat a vyšší podíl na něm pak znamená i vyšší stabilitu.

S dluhopisy začala už vláda Jiřího Kalouska

I když už některé banky mírně zvedly úrokové sazby na spořicích účtech, stále jsou velmi nízké a často i omezené stropem. Termínované vklady mají zase nevýhodu toho, že si peníze nemůžete vybrat kdykoliv potřebujete. Oproti těmto možnostem na současném trhu je proto výnos při držení do splatnosti poměrně slušný.

Státní dluhopisy mohou být výbornou volbou pro konzervativní investory, kteří do nich bezpečně uloží své peníze s takřka nulovým rizikem. Nemohou ovšem počítat se závratným výnosem, jak už bylo zmíněno. Pokud ovšem vyjdou prognózy ČNB pro nejbližší dva roky, výnos nezaručuje reálné zhodnocení peněz.

S vydáváním státních spořicích dluhopisů občanům se začalo již v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek v roce 2011. Poslední emisi vydalo ministerstvo v červnu 2014. Dříve se nemusela platit z korunových dluhopisů daň, ale od začátku roku 2013 už to není možné a výnos z nového státního dluhopisu podléhá standardní srážkové dani.

Dluhopis stojí jednu korunu a pořídit si musíte alespoň 1000 kusů dluhopisů v celkově jmenovité hodnotě 1000 Kč. Výnosy Dluhopisu Republiky jsou stanoveny v souladu s aktuálními výnosy státních dluhopisů, které se obchodují na finančním trhu k datu zahájení úpisu těchto dluhopisů.

Investované prostředky můžete získat zpět formou předčasného splacení bez jakékoliv finanční penalizace.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností