DomůZprávyDodavatelé plynu hromadně zlevňují

Dodavatelé plynu hromadně zlevňují

Publikováno

Domácnosti by zase mohly o něco ušetřit. Plyn by měl být levnější o čtvrtinu, než byla cena před třemi roky. Ceny této komodity tlačí dolů levná ropa a nepomáhá ani omezení těžby. Se snižováním začíná jako první RWE a dá se očekávat, že ostatní poskytovatelé budou následovat.

Díky levné ropě se snižují ceny plynu. To je dobrá správa zejména pro domácnosti, které by zase mohly platit o něco méně.
Díky levné ropě se snižují ceny plynu. To je dobrá správa zejména pro domácnosti, které by zase mohly platit o něco méně.

Snižující se ceny za zemní plyn, které na trzích panují, by mohly české domácnosti opět potěšit, protože dodavatelé začínají se snižováním svých tarifů. Skupina RWE, která patří k největším na trhu, již oznámila, že od května bude zlevňovat ceny za plyn. Přitom již v lednu snížila ceny o šest až třináct procent. Je více než pravděpodobné, že ke snižování se přidají i další dodavatelé. Mluvčí RWE Martin Chalupský uvedl, že mohou snižování cen garantovat od začátku května o minimálně dalších deset procent. Firma prý vyhodnotila poklesy cen plynu na světových trzích jako stálé, a proto může k těmto slevám dojít. Ceníky se budou teprve připravovat, proto zatím ještě není jasné, o kolik se nakonec bude přesně zlevňovat. Oproti loňsku však domácnosti uspoří, až tisíce korun v případě, že plynem topí. Od května by tak plyn měl být levnější minimálně o čtvrtinu, než byl před třemi lety.

Po snižování cen v lednu na sebe nenechala konkurence RWE dlouho čekat a začala se snižováním cen. Přidaly se Moravské naftové doly, které snížily o sedm procent, dále Pražská plynárenská, která šla dolů také o sedm procent.

Zákazníci si ovšem museli na zlevnění počkat. Zatímco u benzinových stanic se projevila levnější ropa po dnech až týdnech, u plynařů jsou to spíše měsíce až kvartály. Kontrakty na plyn jsou dlouhodobé a společnosti nutí ke snižování cen spíše konkurence.

Uspořit budou moci i klienti ostatních prodejců. Ti často nabízejí garanci ceny plynu na nižší úrovni než tradiční dodavatelé, a proto ceníky nemusí měnit. Firma Bohemia Energy nabízí například tarify, které jsou vázané přímo na cenu zemního plynu na trhu, takže slevy přicházejí automaticky. Podle jejich mluvčí Alžběty Šťastné nabízí tento produkt Bohemia Energy jako první a jediná společnost na českém trhu. Stále však platí, že hlavním hybatelem cen v ČR je RWE. Ti dodávají zemní plyn 1,7 milionu zákazníků. Oproti řadě konkurentů provozují plynové zásobníky a mají 64 tisíc kilometrů distribučních sítí.

Ceny plynu na rekordních minimech

Ceny plynu se pohybují na trzích ve svých rekordních minimech. Důvodem pro takový pokles je stále zlevňující ropa, která tlačí dolů i jiné energie. Je paradox, že Češi topí levněji plynem, protože na trhu je příliš velké množství ropy. Na cenu má vliv i větší nezávislost Česka na ruském plynu, protože má více možností dovážet surovinu z více zdrojů. Na stále se snižující ceny ropy neměla vliv ani nedávná dohoda těžařů, že omezí těžbu, a tím i nabídku. Místo snížení samotné produkce ovšem přišlo pouze konstatování, že nebude zvyšovat. Ropa na trhu tak příliš neubývá a stále více firem končí s nerentabilní těžbou z břidlic. To ale cenu na trzích zvyšuje jen velmi zvolna. Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík uvedl, že cena ropy na 30 dolarech je pro většinu producentů v dlouhodobém hledisku likvidační. On sám očekává, že cena ropy a za tím i cena plynu znovu porostou.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností