DomůZprávyMilovníci kávy pozor! Rýsuje se nedostatek kávy

Milovníci kávy pozor! Rýsuje se nedostatek kávy

Publikováno

Kávový průmysl je ohrožen. I z tohoto důvodu se sešli producenti a skupiny věnující se kávě tento týden v Miláně k projednání potenciálních problémů právě ohledně této komodity.

Kávové plantáže v Brazílii.
Kávové plantáže v Brazílii.

Pokud zůstane současná světová spotřeba kávy na stejné úrovni, jako je dnes, bude brzy potřeba další Brazílie, která je nyní největší světový pěstitel a vývozce kávových zrn, aby nevznikl problém s nedostatkem kávy. Její spotřeba roste hlavně na rozvíjejících se trzích. Globální produkce tak bude muset v příštích deseti letech vzrůst o 40 až 50 milionů pytlů kávy. To potvrdil i generální ředitel lllycafe. Toto množství však nevyprodukuje ani celá Brazílie.

Rýsují se však i další hrozby jako jsou klimatické změny nebo neustále se snižující ceny, které odrazují farmáře od zvyšování produkce kávy. Je tedy nasnadě klást si otázku, kde svět vezme dostatečné množství kávy, aby byla uspokojena globální poptávka. Svět je na kofeinu závislý a Brazílie jako největší producent neplánuje zvýšit produkci.

Již v letech 2015 a 2016 by deficit kávové produkce mohl dosáhnout na 3,5 milionu pytlů. V roce předchozím byl globální nedostatek na 6,4 milionech pytlů. Poslední úrodu kávy v Brazílii negativně ovlivnila velká sucha v roce 2014. Ta cenu futures na kávu arabika v New Yorku vyhnala o 50 procent nahoru. Na začátku roku 2015 spadly ceny kávy o 27 procent, protože se brazilský reál propadl vůči americkému dolaru. Tím se ovšem jen zvýšila obliba dovozu kávy z největší jihoamerické ekonomiky.

Světová spotřeba kávy by podle odhadů mohla do roku 2030 stoupnout až o třetinu na 200 milionů pytlů. Letos se produkce ustálila na 144 milionech pytlů. Aby se však produkce a rostoucí poptávka dostaly do roku 2030 do rovnováhy, musela by se produkce zvýšit. Ale to by bylo možné jen za předpokladu, že malí farmáři budou schopni navýšit svou produktivitu.

Klimatické změny ohrožují produkci

Asi čtvrtina brazilské produkce je podle Mezinárodního centra pro tropické zemědělství ohrožena klimatickými změnami a farmáři z Nikaraguy, Mexika a El Salvadoru čelí potencionálním ztrátám, jestliže se nepřizpůsobí klimatickým změnám. Možná bude nutný posun oblasti, kde se káva pěstuje ze střední Ameriky do regionu Asie-Pacifik či do východních částí Afriky.

Prémiová zrna kávy arabika, která je velmi žádaná a používají ji řetězce jako je třeba Starbucks je globálním oteplováním ohrožena nejvíce. Káva robusta je o něco odolnější. Káva arabika se přitom nejvíce pěstuje právě v Brazílii. Káva robusta se zase pěstuje nejvíce ve Vietnamu. Dle vyjádření generálního ředitele Nespresso již nyní provádějí farmáři určité změny, protože chtějí svou výrobu přizpůsobit vyšším teplotám. Například právě Nespresso kupuje kávu z částí Latinské Ameriky, Asie a Afriky.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností