DomůZprávyKofola nabízí své akcie. Koupit si je může každý.

Kofola nabízí své akcie. Koupit si je může každý.

Publikováno

V prosinci letošního roku nabídne nápojářská kofola své akcie na pražské a varšavské burze. Koupit si je může kdokoliv. K mání bude až 275 000 nových akcií a 825 000 akcií od jednoho z akcionářů.

Kofola chce se svými akciemi vstoupit na burzu na konci letošního roku nebo nejdéle na začátku nového roku. Očekává se úspěšný prodej.
Kofola chce se svými akciemi vstoupit na burzu na konci letošního roku nebo nejdéle na začátku nového roku. Očekává se úspěšný prodej.

Podle finančního ředitele skupiny Kofola Daniela Bryše vrcholí přípravy na uvedení Kofoly do Pražské burzy. Pokud to dovolí situace na kapitálových trzích, vstoupí společnost na burzu ještě v letošním roce nebo nejpozději na počátku roku příštího. Nabídka akcií bude sestavena z veřejné nabídky v České republice, Polsku a na Slovensku. Celkově se bude jednat o velmi slušný počet 275 000 nově vydaných akcií a až 875 000 existujících akcií, které nabídl k prodeji jeden ze současných akcionářů společnosti CED Group S.a.r.l.

Kofola změnila své sídlo z Polska na Česko

Ještě nedávno sídlila Kofola v Polsku. Letos, ale své působiště vyměnila za Českou republiku, konkrétně do Ostravy. V říjnu oznámila, že společnost Kofola Česko – Slovensko má v plánu navýšit svůj základní kapitál na 2,2 miliardy korun. Před tímto rozhodnutím činil základní kapitál společnosti 2 miliony korun. Tento krok má přijít po vydání 22 milionů nových akcií, kdy každá bude mít nominální hodnotu 100 Kč.

Skupině Kofola se daří a za první tři čtvrtletí jim vzrostl prodej meziročně o 16,3 procenta na 5,56 miliardy korun. Jedná se o nejlepší výsledek v celé historii společnosti. Skupina Kofola vlastní osm výrobních závodů (v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku). Pracuje zde asi 2300 zaměstnanců a z toho přibližně 700 v České republice. Mimo známé a stále oblíbené Kofoly, se prodávají i další nápoje, např. ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic či Citro Cola.

Letos v březnu koupila Kofola slovinského producenta minerálních vod Radenska. V červnu byla jejími zástupci podepsaná smlouva a společnost tak získala čtyřicetiprocentní podíl v druhém největším producentovi nealkoholických nápojů na Slovensku, skupině Water Holding. Kofolu z většiny vlastní společnost KSM Investment, která náleží rodině Samarasů, která tuto značku po roce 1990 znovu uvedla do života.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností