DomůZprávyIntervence proti Euru budou pokračovat nejméně do 2Q2017

Intervence proti Euru budou pokračovat nejméně do 2Q2017

Publikováno

Devizové intervence CZK / EUR
Devizové intervence podrží kurz koruny na 27 Kč / EUR nejméně do konce 2. čtvrtletí 2017

Česká národní banka dnes, 7.10.2016, zveřejnila zápis ze zasedání bankovní rady uskutečněné 29. září 2016, na kterém rada diskutovala o zásadních otázkách české ekonomiky – úrokových sazbách, měnovém kurzu a prognóze inflace.

Jiří Rusnok, Vladimír Tomšík, Lubomír Lízal a Tomáš Nidetzký se shodli na tom, že budou dále používat devizový kurz jako nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdili závazek v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby se udržel kurz koruny poblíž hladiny 27 Kč / EUR. Rada dále uvedla, že neukončí kurzové intervence dříve, jak ve druhé polovině roku 2017.

Ze zápisu také vyšlo najevo, že v srpnu bylo nutné provést letos druhou největší devizovou intervenci ve výši 28 mld Kč proti posilování koruny.

Spolu s dalším postupem intervencí bankovní rada také probírala výši limitní úrokové sazby, která se nyní drží na 0.05% pro dvoutýdenní repo operace. Rada se prozatím shodla na tom, že tato úroková sazba zůstane zachována, avšak diskutovalo se i o tom, že se zavedou záporné úrokové sazby.

Rada nevyloučila, že nepřistoupí k záporným úrokovým sazbám jako dopomoc pro zajištění hladkého přechodu při ukončování kurzového závazku 27 Kč/EUR. Zároveň zaznělo, že již nyní v určitých segmentech trhu funguje záporná úroková sazba, která pomáhá odrazovat spekulativní kapitál, jenž se jeví jako velké riziko, pro případné opuštění kurzových intervencí. Není to tak dlouho, co švýcarská národní banka náhle upustila od umělého udržování franku proti dolaru a tento den způsobil velké finanční turbulence a řadu malých spekulantů připravil ve vteřině o spoustu peněz.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Ivo Mahler
Ivo Mahler
Miluji obchodování na trzích a vše kolem toho. Když jsem se poprvé seznámil s CFD deriváty, byl jsem očarován možností obchodovat velké objemy s relativně malým kapitálem. Tak jako v životě je ale nahoře i dole, takže byly doby lepší i horší. Nyní se již považuji za zkušeného obchodníka, který neobchoduje srdcem, ale rozumem. Když neobchoduji, rád píši články sem na Investomanii, vzdělávám se nebo se toulám přírodou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností