DomůZprávyIdeální doba pro hypotéku je právě teď

Ideální doba pro hypotéku je právě teď

Publikováno

Zlaté časy hypoték se pomalu blíží ke svému závěru. Podle šéfa UniCredit Bank Jiřího Kunerta období levných hypoték a rekordní množství půjčených peněz končí. K tomu přispívá hned několik důvodů. Prvním jsou přísnější pravidla pro poskytování hypoték prosazené Českou národní bankou, a také prognózy, že budou ubývat lidé, kteří úvěr na bydlení potřebují či získají.

Nejvýraznější zdražování se týká nemovitostí v Praze.
Nejvýraznější zdražování se týká nemovitostí v Praze.

V hypotékách mají nyní Češi půjčeno tři čtvrtě bilionu korun, což je rekordní částka. Letos by mohla poprvé padnout hranice 200 miliard na nové úvěry. Hypotéky jsou nejvýhodnější v historii, a proto roste zájem o koupi bytů raketovou rychlostí a stejně tak i jejich ceny. Šéf UniCredit Bank Jiří Kunert ale očekává, že toto období v příštím roce skončí a hypoteční trh klesne možná až o deset procent. Podle něj nová přísnější pravidla pro poskytování hypoték a také úbytek lidí, kteří úvěr dostanou, celou situaci výrazně ovlivní směrem dolů. Nyní splácí úvěr na bydlení takřka 600 tisíc Čechů a za letošek jich prozatím přibylo 75 tisíc.

Takřka každý kdo má příjem, už má hypotéku. Jestliže nebudou růst výrazněji mzdy, nedosáhne na ni více lidí, prohlásil Kunert. Právě z důvodu možného přehřátí trhu s hypotékami se centrální banka rozhodla k zavedení tvrdších podmínek pro žadatele o úvěr. Bankéři v centrální bance varují, že situace, kdy na hypotéku dosáhne až moc lidí, jako je tomu dnes, se může vymstít. Banky chtějí získávat nové klienty, a proto by mohly chtít půjčovat i těm, kdo nemají odpovídající příjmy. Nyní je nezaměstnanost na nízké úrovni a ekonomika vzrůstá, ale vše se může změnit. V takovém případě by pak mnoho lidí mohlo mít problém úvěr splácet.

Hypotéky v Česku

Od října již banky nenabízí stoprocentní hypotéky, což byly ty, kdy lidé nemuseli mít na koupi nemovitosti připravenou ani korunu a půjčili si celou potřebnou částku. Zatím tento krok ČNB jen doporučuje, ale většina bank se mu přizpůsobila. Brzy budou i další omezení. Například na pořízení bytu budou muset mít lidé víc vlastních peněz a důležitější bude i výše jejich příjmů. Tyto změny budou v novém zákoně, který se teprve chystá a pro banky bude závazný.

Kunert se zrušením stoprocentních hypoték souhlasí. Podle něj, když se někomu půjčuje, je velmi rozumné, aby se na tom také podílel financemi z vlastních zdrojů. Od října mohou banky půjčovat maximálně 95 procent hodnoty nemovitosti a od dubna 2017 to už bude ještě o dalších pět procent méně. Na nejrizikovější hypotéku budou navíc smět poskytnout jen omezené množství peněz.

Očekávají se i změny v úrokových sazbách. V posledních letech stále klesaly, za září byl úrok v průměru u českých bank na rekordním minimu 1,82 procenta. V prosinci začne platit nový zákon, díky kterému bude možné levněji splatit předčasně celý úvěr. Protože banky v tomto kroku vidí riziko, že přijdou dříve o klienty, plánují si ho vynahradit zdražením hypoték.

Kunert předpovídá, že k nějakému zvýšení úroků dojde. Sám očekává, že během příštího roku se úroky postupně zvednou. Nyní jsou podle něj sazby až na hraně výnosnosti hypoték.

Libor Ostatek ze společnosti Golem Finance odhaduje, že méně peněz na úvěry a jejich zdražení přispějí k tomu, že ceny bytů a domů nebudou stoupat tak rychle jako nyní. S tímto prohlášením souhlasí i Lucie Drásalová ze společnosti Partners. Očekává zpomalení růstu. V některých městech nebo krajích, jako jsou například Praha a Brno jsou již ceny velmi vysoko. Navíc, podle Josefa Rajdla z firmy Fincentrum, zvolní růst cen nemovitostí i proto, že se již nenabízí tolik zajímavých bytů či domů.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností