DomůZprávyČNB zvedla sazby a banky reagují

ČNB zvedla sazby a banky reagují

Publikováno

Hypoteční trh v České republice ještě pořádně nestačil zareagovat na poslední krok České národní banky a už to přišlo zas. Počtvrté v řadě zvýšila ČNB základní úrokové sazby. Asi není žádným velkým překvapením, že na zvýšení okamžitě reagovaly některé banky.

Doba mimořádně výhodných hypoték je nenávratně pryč.
Doba mimořádně výhodných hypoték je nenávratně pryč.

Na svém posledním zasedání zvýšila ČNB základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta, lombardní sazbu na 2,75 procenta a diskontní sazbu na 0, 75 procenta. Tím reaguje na stále se zvyšující ceny v ekonomice, které plynou z části z rostoucích mezd, ale i z rostoucích cen komodit a energií na světových burzách. Také kurz koruny nutí ČNB k takovým krokům, protože na začátku roku přestala naše měna posilovat, a tedy tlumit inflaci. 

Se zvýšením základní úrokové sazby samozřejmě souvisí i sazby hypoték. Už předchozí zvýšení se na nich začalo podepisovat, když začaly růst během září. V říjnu už růst akceleroval, a i nyní už dochází ke zvýšení. Jako první oznámila růst sazeb Česká spořitelna.

Česká spořitelna zdražuje potřetí za sebou 

Česká spořitelna jakoby, jen čekala na zveřejnění verdiktu ČNB, protože ihned poté oznámila, že od poloviny listopadu zvyšuje úrokové sazby takřka u všech fixací hypotečních úvěrů. Od poloviny září jde již k třetímu navýšení. Od 15. listopadu dojde ke zvýšení sazeb u hypotečních úvěrů s fixací do tří let. Podle vyjádření má většina klientů zájem o hypotéky s fixací na 8, 10, 15 nebo 20 let a těch se navýšení dotkne nejvíc. Hypotéku s desetiletou fixací nově získají klienti od 3,39 procenta, patnáctileté od 3,59 procenta a dvacetileté od 3,39 procenta. Fixace na osm let se zvýší o 0,25procentního bodu na 3,29 procenta. 

Kdo zvolí fixaci na pět let, zaplatí 3,19 procent a u fixace na tři a čtyři roky to bude 3,29 procent.

Hypoteční banka následuje Českou spořitelnu

Po České spořitelně se ke zdražování přidala i Hypoteční banka. Ta se chystá podražit svou Jasnou hypotéku. Zvýší o dvě desetiny úrokové sazby s fixací na 5, 7 a 10. Zároveň nabídne i nově možnost fixovat si Jasnou hypotéku jen na jeden rok a pásmo LTV až na 90 %.

Svou hypotéku zdražuje Hypoteční banka už po čtvrté v poměrně krátkém časovém období a reaguje na zvyšování sazeb České národní banky.

Letos poslední zvyšování?

V letošním roce by se mělo jednat o poslední zvyšování základních sazeb ze strany ČNB. Další růst by se mohl konat až ve chvíli, kdy by byla koruna ještě slabší – odchylovala by se dále od odhadovaných hodnot. 

Tento čas ale bude jen krátký a je velmi pravděpodobné, že v novém roce dojde znovu k navyšování sazeb, ale už s větším odstupem. I když nebude koruna posilovat tak rychle, nemusí růst ani dostatečně inflace nebo zrychlovat ekonomický růst. Experti zatím očekávají jedno zvýšení sazeb hned na začátku nového roku.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností