DomůZprávyKofole rostou tržby, meziročně takřka o pětinu

Kofole rostou tržby, meziročně takřka o pětinu

Publikováno

Kofola, která vyrábí nealkoholické nápoje, má meziročně vyšší tržby o 17 procent. Celkem se jí zvedly tržby o 1, 466 miliardy korun. Za úspěchem stojí podle společnosti novinky Radenska a Rauch, a také výnosy z prodeje energetických nápojů Semtex. První čtvrtletí není podle generálního ředitele Jannise Samarise nejdůležitější. Pro nápojáře je prý klíčová letní sezona a na tu je společnost připravena.

Za vyššími tržbami Kofoly stojí především nové značky Radenska a Rauch, a také prodej energetických nápojů Semtex.
Za vyššími tržbami Kofoly stojí především nové značky Radenska a Rauch, a také prodej energetických nápojů Semtex.

Nápojářskému gigantu Kofole stouply v prvním čtvrtletí nového roku tržby meziročně o 17 procent, z 1,253 miliardy na 1,466 miliardy korun. Provozní zisk klesl z 32,3 milionu korun na 26,3 miliony korun (o 18,6 procenta). Provozní zisk před odpisy (EBITDA) skupině vzrostl o 6,4 procenta z 144,6 milionu na 153,8 milionu korun. Podle Kofoly jsou vyšší tržby především dílem značek Radenska a Rauch, které patří mezi nabízené novinky. O desítky procent vzrostly i výnosy z prodeje energetických nápojů Semtex. Ty nedávno prošli změnou obchodní značky. Nižší provozní zisk společnosti zapříčinil pokles tržeb v Polsku, který vznikl kvůli většímu zaměření na vlastní značky.

Generální ředitel Kofoly Jannis Samaras výsledek okomentoval pozitivně. Podle něj je společnost spokojena, protože první část roku pro ně není nejdůležitější, pro nápojáře je hlavní letní sezona a na tu je Kofola připravena. Držitelům akcií vyplatí skupina 150 milionů korun, což je nakonec více, než se původně uvádělo.

Přední evropský výrobce nápojů

Kofola ČeskoSlovenkso patří k předním evropským výrobcům nealkoholických nápojů. Vlastní sedm výrobních závodů a pracuje u ní 2000 lidí na Slovensku, v České republice, Slovinsku a Polsku. Do loňského roku měla Kofola sídlo v Polsku. Nyní sídlí v České republice v Ostravě.

Mimo samotného nápoje Kofola patří k výrobkům společnosti i ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, zmíněné energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic či Citro Cola.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností