DomůZprávyPadají ceny komodit

Padají ceny komodit

Publikováno

čínská burzaKvůli propadům na Čínských akciových trzích klesají také komodity. Velký pokles je způsoben zejména strachem ze zpomalující čínské ekonomiky. Investoři se obávají, že právě z tohoto důvodu začne klesat poptávka dovozu klíčových surovin. Klesají ceny železné rudy, mědi, zlata i platiny.

Výprodeje a omezení na čínském trhu si vybírají svou daň. I když už se propad na burze v Číně zastavil, což se stalo poté, co byl zakázán prodej cenných papírů velkým investorům, sektor komodit je v červených číslech. Čína je velkým vývozcem i dovozcem komodit.

Jedna ze základních surovin každé ekonomiky, železná ruda, se propadla od více než 10 % a obchoduje se tak nejlevněji od roku 2009. Tento propad je způsob obavami, že pád burzy podlomí kolena poptávce po stavebních a průmyslových materiálech.

Propadá se i měď, využívaná ve stavebnictví či automobilovém průmyslu. Spadla dokonce na několikaletá minima. Ještě před třemi lety stála tuna mědi přes 8000 dolarů, nyní se prodává přibližně za 5500 dolarů. Jen v Číně se spotřebuje tolik mědi, jako ve zbytku světa. Mimo mědi padá i hliník nebo cena ropy.

Pokles zaznamenalo i stříbro, zlato či platina. Komoditní index S&P GSCI, ve kterém je přes 20 typů surovin, si za poslední rok odepsal více než třetinu své hodnoty a v červenci letošního roku již klesl o více než šest procent.

S komoditami klesají i měny

Investoři mají především obavy z toho, že ekonomika v Číně nebude kvůli své krizi příliš poptávat klíčové suroviny tak, jak se předpokládalo. Trvá tak strach z převisu nabídky nad poptávkou. Samozřejmě svůj vliv na tuto situaci má i nejistá budoucnost Řecka.

V uplynulých měsících se přitom situace na trzích mírně zlepšovala, na jaře proudily peníze jak do fondů týkajících se ropy, tak i do fondů surovin. Bohužel propad čínských akcií zařadil „zpětný chod“.

Neklesají jen komodity, ale také měny těch států, které je nejvíce vyvážejí. Australský i kanadský dolar klesl od začátku roku o devět procent v porovnání s americkým dolarem. Špatně je na tom i ruský rubl, které od května oslabil o 14 % oproti dolaru. Krizí trpí i Malajsie (vyváží zkapalněný olej) nebo Indonésie (velký exportér energetického uhlí).

Velké společnosti na pokraji bankrotu

Negativní situace se projevuje i u těžařů. U předních společností s velkým zastoupením dolů a ložisek můžeme hovořit o ztrátě desítek miliard dolarů, jen za několik posledních týdnů. Společnost BHP Billiton, která je na prvním místě v dobývání železné rudy a ropy, přišla od začátku července na burze o desetinu své hodnoty. Za poslední rok si akcie této společnosti odepsaly 45 %. Další společnost a konkurence BHP Rio Tinto, která sídlí v Austrálii, padá na nejnižší cenu od pádu banky Lehman Brothers v roce 2008.  Čtvrtý největší vývozce železné rudy, společnost Fortescue Metals, spadl od začátku léta o 28 %.

Klesající ceny komodit přivedly americké těžaře uhlí až na hranu přežití, protože jejich obživu jim pomalu bere levný břidlicový plyn. Společnost Alpha Natural Resources, která má více než 100 milionů vytěžených tun ročně, musela již zahájit jednání o prodloužení splátek svých dluhopisu. Nízké prodejní ceny, vysoká zadluženost a malá hotovost trápí i konkurenční firmy. Patriot Coal vyhlásil v květnu bankrot, Walter Energy se dostal do platební neschopnosti a Arch Coal údajně uvažuje nad restrukturalizací svého dluhu.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností