DomůZprávyLibra je na nejnižší úrovni od poloviny 80. let

Libra je na nejnižší úrovni od poloviny 80. let

Publikováno

Libra se kvůli hrozbě brexitu dostala pod velký prodejní tlak a oslabila na nejnižší úroveň od poloviny 80. let. Ministerská předsedkyně Theresa Mayová se teď soustředí především na omezení přísunu imigrantů z EU. Tato snaha může vést k vystoupení Británie i ze společného evropského trhu. Na rozdíl od libry akcie na londýnské burze posilují. Index FTSE 100 zvedají nahoru akcie nadnárodních firem. Ty jsou z velké míry závislé na příjmech v cizích měnách.

Britská libra nezvládá velký prodejní tlak.
Britská libra nezvládá velký prodejní tlak.

Neblahý vliv na cenu libry měly především výroky premiérky Theresy Mayové při sjezdu konzervativní strany. Premiérka prohlásila, že Velká Británie zahájí formální proces o vystoupení z Evropské unie nejdéle v březnu 2017. Jednání o vystoupení by měla být dokončena do roku 2019. Jak vyplynulo z výroků Mayové, větší hrozba by mohla přijít v podobě tzv. tvrdého brexitu, tedy že Británie nezůstane součástí jednotného vnitřního trhu. V průběhu středečního obchodování klesl kurz nejníže od poloviny 80. let. Dostal se pod úroveň 1,2796 dolaru za libru. Na tuto úroveň se propadla ve dnech následujících těsně po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie. Libra ztrácela i vůči euru.

Investoři se obávají odchodu Británie z jednotného trhu EU

Pokles libry je způsoben především tím, že se obchodníci a investoři obávají, že požadavky britské vlády ohledně omezení svobody pohybu osob a pracovních sil z ostatních zemí EU budou mít za následek horší přístup britských firem na evropský trh.

Agentura Reuters zveřejnila slova měnového stratéga UniCredit Bank Vasileiose Gkionakise, který prohlásil, že je jasné, že přístup na jednotný trh nepatří mezi důležité zájmy Theresy Mayové, ale trh si to neuvědomuje. Gkionakis řekl, že se dá očekávat, že libra na tom nebude o nic lépe ani v následujících týdnech a měsících. Esther Reicheltová z Commerzbank je toho názoru, že tvrdý brexit by mohl mít značné ekonomické dopady a investice v librách by se staly méně zajímavé pro investory.

Libra sice klesá, ale akcie na londýnské burze v pondělí i v úterý rostly. Nejvíce sledovaný index FTSE 100 se dostal až nad hranici 7000 bodů. V tomto indexu jsou významnou měrou zastoupeny nadnárodní firmy, které mají velký podíl příjmů v zahraničních měnách. Nižší kurz libry je pro ně tedy vítaným, i když krátkodobým, povzbuzením.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností