DomůZprávyV září stála obrana koruny ČNB 63 miliard korun

V září stála obrana koruny ČNB 63 miliard korun

Publikováno

Od poloviny července již cena intervencí České národní banky na obranu koruny dosáhla přes 190 miliard korun. Jen za září to bylo 63 miliard. Podle posledního vyjádření je velmi reálné, že se ukončení intervencí posune až na konec roku 2016.

Česká národní banka chce dál bránit korunu a udržovat kurz nad 27 korunami za euro.
Česká národní banka chce dál bránit korunu a udržovat kurz nad 27 korunami za euro.

Česká národní banka nakoupila v červenci eura asi za 30 miliard korun, v srpnu to bylo za cca 100 miliard a v září utratila za obranu koruny dalších 63 miliard korun. Celkem se tedy jedná o více než 190 miliard korun, které musela kvůli svým intervencím centrální banka „natisknout“. S prodejem korun a nákupem devizových rezerv začala banka od 17. července letošního roku, kdy se díky tlaku zahraničních investorů přiblížil kurz koruny těsně k hranici 27 korun za euro. Tuto hranici však stále brání, a tak chtě nechtě musela zasáhnout.

Centrální banka začala se svými intervencemi 7. listopadu 2013 kvůli obavám z trvalého poklesu cen. Proto také tehdy nakoupila devizové rezervy asi za 200 miliard korun.

Pozitivní očekávání na počátku léta

Zahraniční investoři nakupovali na začátku tohoto léta českou měnu ve velkém, protože spoléhali na to, že díky dobrému stavu české ekonomiky ukončí bankovní rada režim slabé koruny dříve, než plánovala. Díky tomu spadly výnosy státních dluhopisů do mínusu. Představitelé bankovní rady se v září předháněli v ujišťování, že ČNB neukončí svůj kurzový závazek dříve než ve druhé polovině roku 2016. Protože v těchto prohlášeních byli všichni představitelé jednotní, ustal po dvacátém září tlak na korunu.

Ve čtvrtek 5. listopadu zasedala bankovní rada. Po ukončení jednání bylo naznačeno, že by ekonomika mohla s oslabenou korunou fungovat ještě o něco déle, než byly původní plány. Podle guvernéra Miroslava Singera se bankovní rada shodla na tom, že se ukončení intervencí nejspíš posouvá až na konec roku 2016.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností