DomůZprávyRusko si podrží ceny ropy

Rusko si podrží ceny ropy

Publikováno

Rusko nebude snižovat ceny své ropy i přes nesouhlas OPEC. Novinářům to řekl místopředseda ruské vlády Dvorchovich.

Ropa Rusko [2007]
Pro Rusko je těžba roby důležitým zdrojem peněz ve státním rozpočtu

Místopředseda také podotkl, že pro Rusko je velmi těžké, vzhledem ke struktuře jeho výroby, snižovat ceny uměle. Jestliže cena ropy bude nízko dostatečně dlouhou dobu, půjde její cena dolu sama přirozeně. Podle něj se jedná o nejlepší variantu pro trh.

Rusko je velmi významným producentem ropy a na její těžbě je silně závislé. Ceny ropy se od roku 2014 snížily na polovinu v důsledku nadměrné nabídky na globálních ropných trzích a obav z oslabení poptávky. Moskva se i přesto stále snaží udržet svou produkci na vysoké úrovni a udržet si svou pozici na trhu.

Dvorkovich řekl, že Rusko s kolísáním cen počítá. I když by samozřejmě uvítali ceny mezi 80 – 90 USD za barel, mohou operovat i s 50 či 60 dolary a tyto peníze využít ve svém rozpočtu.

Ceny ropy Brent přitom v pátek byly na 50,60 dolarech za barel a v úterý již byla na 49,44 dolarech za barel. Ceny ropy WTI USA byly v pátek přibližně na 46,60 dolarů za barel a v úterý na 45,89 dolarech.

Rusko věří Číně

Čína byla velmi schopná spravovat dobře svou ekonomiku během posledních desetiletí a Rusko je přesvědčeno, že brzy najde způsob, jak stabilizovat svou situaci na finančních trzích a udržet jí v růstu příštích několik let. Nikdo, ani Rusko, ovšem nečeká, že by rostla tak závratně jako dřív, ale o šest až sedm procent by zcela jistě mohla.

Známky oslabení čínské ekonomiky, druhé největší na světě a velké výkyvy na jejich burze také v posledních týdnech zachřestily globálními trhy.

Hloupé politiky

Dvorkovič se také vyjádřil k rozšíření západních sankcí proti Rusku za intervenci na Ukrajině, jako k rozšíření hloupých politik.

Ruská ekonomika je nyní jak na horské dráze s měnou, zásoby jsou těžce zasaženy, klesá cena ropy, mizí kapitál a roste inflace.

Začátkem tohoto týdne USA rozšířila sankce uvalené na Rusko a přidala 29 lidí na seznam sankcí.

Podle místopředsedy je to pro Rusko jen pokračování hloupých politik od jejich partnerů a přátel. Vytváří obtížnou situaci nejen pro Rusko, ale i pro sebe a Evropu. Evropa ztrácí hodně ze sankcí, které byly původně uloženy Spojenými státy. Podle Dvorkoviče budou v určitém okamžiku evropské orgány velmi rozvažovat, zda se jim vůbec vyplatí dál v těchto sankcích pokračovat.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností