DomůZprávyVolných míst je dost. Nezaměstnanost klesla na pět procent

Volných míst je dost. Nezaměstnanost klesla na pět procent

Publikováno

Bez práce bylo v říjnu 366 244 lidí. Je to nejmenší počet od prosince 2008. Rostoucí zaměstnanost pozitivně ovlivňuje dobrá situace v ekonomice a s tím spjaté oživení pracovního trhu. Nejvíce volných pozic je k dispozici v Praze, ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

74 regionů zaznamenalo v říjnu pokles nezaměstnanosti.
74 regionů zaznamenalo v říjnu pokles nezaměstnanosti.

V září byla nezaměstnanost na 5,2 procentech. V říjnu ještě klesla až na 5 procent. Bez zaměstnání bylo nejméně lidí od roku 2008. K dispozici je přes 139 000 volných míst, což je největší hodnota v měsíci říjnu od roku 2007. Tyto údaje zveřejnil v úterý Úřad práce ČR.

Dobrý vývoj odhadovali i analytici. Tomáš Volf ze společnosti Cifin uvedl, že pozitivní čísla nezaměstnanosti velmi ovlivnila stabilní a zlepšující se situace v domácí ekonomice, stejně tak mohlo působit i lepší počasí a stále ještě trvající stavební a sezónní práce. V dalších měsících se očekává mírný nárůst nezaměstnanosti právě v souvislosti s postupným ukončováním těchto prací.

Stejného názoru je i generální ředitelka ÚP Kateřina Sadílková, která uvedla, že nyní se očekává spíše stagnace nezaměstnanosti nebo její mírný růst. Je tím myšlena registrovaná nezaměstnanost.

Nejnižší nezaměstnanost je stále v Plzeňském kraji (3,4 procenta). Nejvyšší zůstává v Ústeckém kraji, kde klesla o tři desetiny na 7,8 procenta.

V říjnu zaznamenalo pokles nezaměstnanosti 74 regionů. Zvýšila se pouze v okresu Jeseník, Jindřichův Hradec a Písek. Nejlépe je na tom okres Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta) a Praha – východ (1,9 procenta). Na Karvinsku a Mostecku je tradičně nejvyšší míra nezaměstnanosti (10,4 procenta). Stejný nebo vyšší podíl nezaměstnaných než je průměr hlásí 33 regionů.

Již tradičně je nejvíce volných pozic uchazečům k dispozici v Praze, ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji. Na jedno volné místo připadá v současné době 2,6 uchazeče v celorepublikovém průměru. Nejvíce v okrese Karviná (13,7), Ústí nad Labem (10,4) a Jeseník (10,3).

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností