DomůZprávyZahraniční investory láká nabídka dlouhodobého pobytu

Zahraniční investory láká nabídka dlouhodobého pobytu

Publikováno

Podnikatelé ze zahraniční budou moci získat v České republice až dvouletý pobyt, jestliže zde budou chtít investovat. Na povolení by neměli dlouho čekat a získat ho ve zkráceném řízení třiceti dnů. Zvýhodněni budou i jejich rodinní příslušníci.

Cizinci, kteří by chtěli v Česku začít investovat, by měli snadněji získat povolení k dlouhodobému pobytu.
Cizinci, kteří by chtěli v Česku začít investovat, by měli snadněji získat povolení k dlouhodobému pobytu.

Povolení na dva roky

Ve zrychleném řízení by investoři mohli získat povolení k pobytu až na dva roky. Návrhem se bude v nejbližší době zabývat vláda, která bude projednávat novelu zákona o pobytu cizinců. V rámci žádosti o vydání povolení budou muset žadatelé doložit i podnikatelský záměr, který bude věrohodný a realistický, prohlásil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, František Kotrba.

Nyní je to tak, že zahraniční podnikatelé, kteří chtějí v Česku podnikat více než 90 dnů, musí žádat o dlouhodobé povolení poměrně složitě a prokazovat spoustu náležitostí, např. potvrzení od sociální správy, že nemají žádné nedoplatky. Vyřízení povolení trvá 90 dní a právě tuto dlouhou lhůtu chce vláda zkrátit na 30 dnů. V některých výjimečných případech by vyřízení mohlo trvat až 60 dnů. Vláda chce také odstranit i složité prokazování podnikatelských záměrů. Cizinec by měl nově dostat bez velkých potíží povolení k pobytu až na dva roky. Návrh zákona současně i obsahuje jednodušší vyřízení pobytu pro rodinné příslušníky investora.

Prozatím návrh schvalují i oborové organizace. Mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová uvedla, že novela cizineckého zákona by mohla významným investorům pomoci se vstupem na naše území a jejich pobytem. Takovou změnu agentura velmi vítá.

Opatření by mohlo přinést mnoho výhod. Mimo vlastního přísunu peněz do tuzemska by se mohl snížit odtok daní do domovských zemí podnikatelů a firem. Z České republiky jde zahraničním majitelům ročně stamiliardy korun na dividendách. A tyto peníze se většinou znovu vrací do ekonomiky té země, kde majitel firmy sídlí. Jestliže zahraniční investoři budou žít v České republice, je mnohem větší šance, že zde zůstane vyšší část zisků. Dalším plusem je fakt, že by mohl narůst hrubý domácí produkt, růst mzdy a zvýšit se zaměstnanost. To by mohlo zároveň pomoci zvýšit příjmy z daní a pojistného.

Návrh zákona ještě není úplně hotový a neříká, jak velkou částku by musel podnikatel u nás investovat. Mezi složky investice by měly patřit investované peníze, kde se zatím navrhuje 20 milionů korun. Zároveň se počítá i s vytvořením pracovních míst, kde je požadováno alespoň 10 nových pozic.

Inspirace v Německu a Nizozemsku

Ministerstva brala inspiraci při tvoření podmínek zákona v Německu nebo v Nizozemsku. Trochu jiný způsob, jak podpořit příliv peněz, zavedli v Maďarsku před třemi lety. Tam je možnost získat právo na pětiletý pobyt těm investorům, kteří si zakoupí státní dluhopis za 300 tisíc eur (8,1 milionu korun). Této možnosti využili hlavně bohatí podnikatelé z Číny, kterých přijelo do země díky této možnosti několik tisíc. Mnozí z nich začali v Maďarsku hledat nové příležitosti k investicím.

Ladislav Minčič, ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory upozorňuje, že je v těchto případech důležitá také opatrnost, před příliš velkým lákáním investorů do země. Mohlo by to způsobit nerovný přístup k novým podnikatelům a k těm, kteří zde již nějakou dobu jsou. Podnikání by se podle něj mělo celkově zjednodušovat, měla by se snížit administrativní zátěž a důležitá je i celková kvalita života v Česku, kam se počítá např. vymahatelnost práva či životní prostředí.

Nejnovější zprávy

Netflix jde po sdílených heslech a zároveň snižuje ceny. Ceny akcií přesto padají.

Oblíbená streamovací platforma Netflix opět šokuje své uživatele. Poté, co před několika měsíci v USA a na západních trzích zvyšovala ceny za předplatné až...

Nvidia poodkryla další ziskovou vertikálu navázanou na umělou inteligenci, akcie reagují téměř dvojciferným růstem

Horečka okolo umělé inteligence zažehnutá nedávným vypuštěním Chat GPT od OpenAI mezi širokou veřejnost způsobila doslova hon po titulech, které s touto technologií mají...

19 z 20 lidí nenachází v Apple TV + hodnotu úměrnou ceně služby

Apple má problém. Jeho streamovací službu Apple TV+ má již několikátý rok po sobě pouze cca 22% majitelů iPhonů a procento ne a ne...
Martina Mádlová
Martina Mádlováhttps://www.investomanie.cz/author/martina/
Ráda píši a informuji o dění ve světě forexu, financí a investování. Baví mě neustále se vzdělávat a proto jsem se vrhla i do tohoto dynamického oboru. Je mi 31 let a letos jsem dokončila dálkové studium na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Mojí prioritou je pečlivost, flexibilita, férové jednání a rychlá reakce na dění ve světě financí. Vždy se ráda přiučím něco nového, nastuduji kus nové informace a předám dál naším čtenářům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Testy společností